- Nogle har reageret sådan: Det er åndssvagt at skifte navn. Det har isen altid heddet, så hvorfor skal den ikke fortsætte med det? Vi har fået skudt i skoene, at det er et knæfald for politisk korrekthed. Men der er også nogen, som synes, at det er modigt at skifte navnet, siger Anders Eibye, der er salgsdirektør i Hansens Is. Foto: KNR

Isproducent: Reaktioner fra Grønland betyder meget for os

Hansens Is dropper navnet Eskimo. Vi har nok levet i lykkelig uvidenhed, siger salgsdirektør.

- Vi har forbundet navnet Eskimo med nostalgi, og vi har nok også levet i lykkelig uvidenhed om, at der var nogle problematiske sider af navnet.

Det siger Anders Eibye Hansen, der er salgsdirektør i isproducenten Hansens Is til KNR. For Hansens Is har i dag droppet navnet Eskimo til den velkendte vanilliepindis med mørk chokolade. 

LÆS OGSÅ Hansens Is dropper navnet Eskimo

- Folk fra Grønland har henvendt sig til os i dag og sagt, at det betyder rigtig meget at få skiftet navnet. Det betyder enormt meget for os at få den reaktion. Det er jo især grønlændere og andre arktiske folk, som har en aktie i navneskiftet – og ikke så meget hr. og fru Jensen i Danmark, siger Anders Eibye.

Eskimo kan være racistisk

Hansens Is vil fremover kalde isen for O’Payo, som er navnet på den slags chokolade, isen er overtrukket med.

Eskimoen har tidligere været til debat i Danmark, da Dansk Sprognævn vurderede, at ordet kunne opfattes racistisk.

Isproducenten Frisko har også en is i sit sortiment ved navn 'Eskimo'. Her er det dog ikke oplevelsen, at navnet opfattes som stødende, lød det i juni fra Sandhya Forselius, presseansvarlig hos Unilever, der ejer Frisko. 

LÆS OGSÅ Producent tøver med at følge USA og ændre navn på Eskimo-is

Til gengæld vil amerikanske Dreyer's Grand Ice Cream ændre navnet på deres Eskimo Pies ved udgangen af året. Isen har ellers heddet Eskimo Pies siden 1920. 

- Det fik os til at reflektere over vores navn og hvad det betyder. Eskimo kan have problematisk betydning for nogle mennesker, og det har vi tænkt over og handlet på, siger salgsdirektør Anders Eibye. 

Herregud, det er en is

-  I den sidste tid har vi modtaget en del reaktioner på navnet. Det er helt klart affødt af den øgede opmærksomhed, der er i øjeblikket i forhold til Black Lives Matters-bevægelsen og fokus på racisme og minoriteter. 

- Vi har det sådan: Herregud det er en is. Hvis nogle bliver stødt over et navn og føler, at der er racistiske undertoner, så er det da oplagt at finde på noget andet. 

Hansens Is udfaser Eskimo-navnet, når emballage-lageret er brugt op. 
 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt