Isbjørne drukner

19. december 2005 09:44

Isbjørne, der drukner, hænger sammen med den globale opvarmning. Lange afstande mellem land og is er årsag til 4 druknede isbjørne i Alaska, og det kan også ske for grønlandske isbjørne, siger Erik Born fra Naturinstituttet.

- Hvis man regner med at de isbjørne man har set i Alaska er druknet fordi der har været meget langt mellem land og is, og de derfor måtte svømme i lang afstand i dårligt vejr, og hvis man regner med at det kan ske i grønland, så ved vi jo også, at der er blevet mindre is i Grønland også. Så man kan ikke udelukke, at isbjørne måske også er druknet i grønland, og måske er det allerede sket, siger Erik Born fra Naturinstituttet.

Erik Born siger også, at man siden 1986, i USA har fløjet langs nordkysten i Alaska om sommeren og i åbenvandsperioden, med det formål at tælle grønlandshvaler, hvor maa systematisk også optæller andre havpattedyr, som isbjørne. Man gør ikke noget tilsvarende i grønland. Sidste år lå isen meget langt fra kysten i Alaska, og under optællingen fra flyveren optalte man 51 svømmende isbjørne i Alaska. Efter optællingen og efter et stormvejr, fandt man 4 druknede isbjørne.

- Hvis isbjørnene skal til at svømme flere 100 kilometer for at finde føde, så regner man med, at flere isbjørne vil komme til at drukne, og man kan ikke gøre noget ved det, siger Erik Born og fortsætter:- Hvis isbjørnene skal bruge mere tid på land på grund af den globale opvarmning, bliver de mere udsat på fangst. så jeg synes at man burde overveje fangstmønstret, og holde lidt tilbage med fangst i sådanne situationer.

Det sagde Erik Born fra naturinstituttet.

Sidste år blev 228 isbjørne fanget i grønland, og der er ikke kvoter på isbjørnefangst.