Isak Davidsen: Sikkerhed til søs skal strammes

29. april 2005 10:15

Landstingsmedlem for Siumut, Isak Davidsen, vil have reglerne om sikkerhed til søs strammet.

I et forslag til Landstinget vil han have Landsstyret til at stramme op på kravene om brug af VHF-radio, redningsveste og oppustelige våddragter.

Han mener de nuværende regler er for løse og derfor ikke bliver overholdt af de mange mennesker, der færdes på vandet i Grønland. Landstinget skal tage stilling til forslaget i eftermiddag.

I svarnotatet fra Landsstyret bliver forslaget ikke bakket op. Fra Landsstyrets side lyder det, at oplysning er vejen frem i stedet for at stramme lovgivningen.

- Lovgivning virker ikke alene og det er den manglende brug af redningsveste et eksempel på, hedder det i svarnotatet.

Landsstyret foretrækker derfor at fremme søsikkerheden via en oplysningskampagne.

Landsstyret har med en godkendelse fra finansudvalget afsat op til 420.000 kroner til netop en oplysningskampagne om sikkerheden til søs. Kampagnen skulle begynde i dette forår.

Forslagsstilleren, Isak Davidsen forstår ikke, at Landsstyret vil vente med at stramme lovgivningen.

Han mener at den manglende sikkerhed til søs allerede har kostet menneskeliv og derfor burde der sættes ind med en strammere lovgivning nu.

- Loven påbyder at der skal være redningsveste ombord på fartøjer, men reglerne er ikke tydelige nok, siger Isak Davidsen.

Han mener reglerne er uklare for jollefisker og fangere og resultatet er, at mange ikke følger reglerne.

Desuden peger han på de mange oplysningskampagner, der allerede eksisterer for at komme for eksempel hashmisbruget til livs.

- Men hashmisbruget er alligevel stigende, lyder det fra Isak Davidsen

Han mener, at en søsikkerhedskampagne vil ende ligesom andre kampagner. Derfor skal der strammes op på lovgivningen nu.

I Landsstyrets svarnotat afvises det ikke, at der kan være områder i lovgivningen om søsikkerhed, som kunne strammes. Hvis den nuværende indsats ikke er nok, vil Landsstyret da også overveje at kigge på lovgivningen om sikkerheden til søs.