Iqaluit vil have rigtig havn

Skrevet af Karsten Sommer
12. oktober 2005 08:32

I Nunavut-hovedstaden Iqaluit ønsker man nu at få bygget det arktiske Canadas første rigtige dybtvandshavn, der kan tage store skibe, á la hvad vi kender til her i Grønland.

Den lave vanddybde ud for Iqaluit gør at større skibe altid må ankre op i Frobisher bugten ud for Iqaluit, hvorefter al slags gods og passagerer omlades til mindre fladbundede landgangsfartøjer.

Iflg. Det canadiske nyhedsbureau C-News ser Iqaluit nu et perspektiv i at få bygget en rigtig havn.

Det vil dels billiggøre fragtudgifter og det vil også gøre det muligt at få opbygget en fiskeindustri i området, idet fiskerflåden i dag er nødsaget til at indhandle deres fangst i Newfoundland langt mod syd.

Endelig vil det gøre det muligt for Iqaluit og Nunavut at få deres bid af kagen i den voksende turistskibsbranche, som i dag går uden om området pga. de vanskelige landgangsmuligheder.

Iqaluits rådmand for økonomisk udvikling, Kim Rizzi, budgetterer havneprojektet til cirka 250 millioner kroner, og mener havnebyggeriet kan sættes i gang i 2008, hvis ellers man kan få de canadiske myndigheder med på ideen, fortæller altså canadiske C-News.