Styrelseschef Malene Marie Nielsen vil ikke stille op til interview, men udtaler i et skriftligt svar, at hun er tilfreds med undersøgelsens udfald.

Intern undersøgelse frikender styrelseschef for korruption

Undersøgelsen blev lavet, efter at styrelsen i længere tid har været anklaget for at handle med styrelseschefens ægtefælle.

Malene Marie Nielsen er chef i Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse, som er den øverste ledelse i sundhedsvæsenet.

Per Damgaard Laugesen er forretningsmand og ejer en stribe ejendomme, og en stor del af dem lejer han ud til sundhedsvæsenet.

Ud over at de arbejdsmæssigt begge har en form for tilknytning til sundhedsvæsenet, er Malene Marie Nielsen og Per Damgaard Laugesen også gift.

Det faktum har i længere tid fået folk til at anklage styrelseschefen for at vælge sin ægtefælle frem for andre udlejere, alene fordi det er styrelseschefens mand – med andre ord; korruption.

Det fremgår af en intern undersøgelse, som KNR har fået aktindsigt i. En undersøgelse, som blev bestilt af departementschefen i Departementet for Sundhed, Tine Pars, for at komme til bunds i sagen.

27. januar sendte revisionsselskabet EY Grønland den færdige undersøgelse til departementet med konklusionen, at ”vi har ikke fundet indikationer på, at styrelseschefen har godkendt dispositioner, hvor hun var inhabil”.

Aftaler for millioner

Styrelsen har haft samhandel med følgende virksomheder, hvor styrelseschefens ægtefælle har direkte ejerandele i den 3. december 2019:

  • Arctic Cleaning Service ApS (25-33 %)
  • Deres Auto ApS (50 %)
  • Ejendomsselskabet af 1. Juni 2003 ApS (50 %)
  • Greenland Facility Services ApS (50 %)
  • Grønlands Revisionskontor A/S (100 %)
  • MATU Security ApS (50 %)
  • Sarfaarsuit (100 %)

Kilde: Ekstraordinær undersøgelse af administrationen i Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse.

Undersøgelsen viser, at Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse handler med ni virksomheder, hvoraf Per Damgaard Laugesen har ejerandele i syv af selskaberne.

Aftalerne indeholder blandt andet lejeaftaler, som løber op i 357.900 kroner hver måned – eller knap 4,3 millioner kroner om året.

Per Damgaard Laugesen har også ejerandele i Deres Auto, som står for al reparation og indkøb af biler, ambulancer og handicapbusser til sundhedsvæsenet.

Derudover står Greenland Facility Services for overvågning, tyverialarmer og andre sikkerhedsopgaver. Det fremgår dog ikke af undersøgelsen, hvor meget aftalerne indbringer Deres Auto og Greenland Facility Services.

Forbedringer

Til trods for at styrelseschefen ifølge rapporten ikke har godkendt aftaler, hvor hun har været inhabil, kommer undersøgelsen med en række anbefalinger.

Den omfattende handel med styrelseschefens mand gør, at de ansatte i styrelsen ikke kan holde styr på, hvilke selskaber Per Damgaard Laugesen er involveret i. Driftschefen i styrelsen siger således, at han er overrasket over, hvor mange selskaber det i virkeligheden drejer sig om.

Derfor anbefaler EY Grønland, at Malene Marie Nielsens personalemappe opdateres med alle de selskaber, hvor hun er inhabil. Derudover skriver EY Grønland, at man også bør overveje, om styrelseschefen skal være inhabil i forhold til selskaber ejet af Michael Munch, som er forretningspartner med Per Damgaard Laugesen i en række selskaber.

Endelig bør styrelseschefen ikke have adgang til at godkende selskaber, hvor hun er inhabil, i styrelsens systemer. Det skal være med til at sikre, at inhabilitet ikke bliver et problem i fremtiden.

Styrelseschef Malene Marie Nielsen vil ikke stille op til interview, men udtaler i et skriftligt svar, at hun er tilfreds med undersøgelsens udfald.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt