Ingen takstmæssig hjælp til jollefiskere og fangere

27. april 2005 16:46

Landstingsmedlem fra IA Ane Hansens forslag om taktmæssig hjælp til jollefiskere og fangere, der ikke kan stævne ud på grund af dårligt vejr, blev nedstemt af flertallet i Landstinget i dag. Både Siumut, Atassut, Demokraterne samt hendes eget parti IA forkastede forslaget.

Landsstyremedlemmet for erhverv, mener at det er vigtigt at forholdene omkring erhvervet afklares før en evt. ordning om takstmæssig hjælp finder sted.

- Der er en styregruppe under etablering. Styregruppen får til opgave at komme med konkrete forslag, der skal følge op for den netop offentliggjorte socioøkonomiske redegørelse om fangererhvervet. Derfor mener vi i Landsstyret at Ane Hansens forslag går til vurdering hos styregruppen. Og styregruppen forventes at blive færdig med sit arbejde i slutningen af dette år, siger Johan Lund Olsen.

Han mener at det vil være relevant at afgøre, hvorvidt fangerne og jollefiskerne bør kunne modtage takstmæssig hjælp. Men først når styregruppens resultat ligger klar.

Han påpeger at op mod 2000 fangere og fiskere, der alle er på takstmæssig hjælp et antal dage om året, kan komme til at koste samfundet dyrt.

Han påpeger også, at det vil blive meget svært at administrere hjælpen.

For hvem skal afgøre hvornår det er dårligt vejr, og hvem skal kontrollere det?

Oppositionen ser også problemer. Atassut mener ikke, at takstmæssig hjælp er den rette løsning på fiskernes og fangernes problemer.

- Det bliver meget svært at give jollefiskere og fangere mulighed for at modtage takstmæssig hjælp. Hvis man blot skulle se på det ustabile vejrforhold, så er det svært at se hvordan man vil kunne håndtere hjælpen, siger Atassut ordfører, Jakob Sivertsen.

Og Demokraterne spørger. Er vejen frem altid et nyt tilskud eller en ny støtteordning?

- Der burde i mellem Hjemmestyret og kommunerne for længst været iværksat konkrete tiltag til en omskoling af fangerne med en indkomst under den officielle fattigdomsgrænse, siger Demokraternes ordfører, Marie Fleischer.

Hun mener at Hjemmestyret og kommunerne i stedet for takstmæssig hjælp, i samarbejde bør udarbejde en uddannelsesplan for hvert enkelt jollefisker eller fanger, der ønsker at forlade sit erhverv.

Andenbehandling af Ane Hansens forslag om takstmæssig hjælp til fiskere og fangere sker i løbet af denne forsamling.