Ingen sæler i Savissivik

15. december 2005 11:01

Fangerne i Savissivik i Qaanaaq Kommune får ikke glæde af Hjemmestyrets tillægsbevilling på sælskind her op til jul. Havet er ikke iset til i Savissivik og der er derfor ingen sæler. Fanger og bygdebestyrelsesformand i Savissivik, Qaarngaaq Nielsen siger, at fangerne har det svært i øjeblikket:

-Der er så og sige ingen sæler i øjeblikket. Det isede lidt til i starten af november måned, som det plejer, men på grund af usædvanlig meget stormvejr, har isen haft svært ved at lægge sig og selvom det lige i øjeblikket er ved at ise til, er der ingen sæler at fange, siger Qaarngaaq Nielsen.

Der er cirka 70 indbyggere i Grønlands nordligste bygd Savissivik, heraf er omkring 15 fangerfamilier.

Ifølge Bygdekontoret i Savissivik har flere fangerfamilier henvendt sig til bygdekontoret for at få økonomisk hjælp i dette efteråret.

Fangerne i Savissivik kan på grund af vintermørke kun fange sæler med net i øjeblikket.

Qaarngaaq Nielsen mener ikke at tillægsbevillingenfra hjemmestyret, hvor salg af en sælskin nu koster 210 kroner pr. sæl, vil være til gavn for fangerne herop til Jul:

-Det ville selvfølgelig være til gavn, at priserne på sælskind nu er forhøjet fra 100 til 215 kroner, men der er ingen sæler og kun enkelte fangere fanger sæler i øjeblikket, så det vil ikke være til gavn for nogen, så længe der ikke er is på havet.

Qaarngaaq Nielsen siger også, at i denne tid, hvor fangsten er borte har fangerne det meget svært økonomiskt:

-Lige i øjeblikket hvor fangsten ikke er til stede, har fangerne en svær tid. Især også da oliepriserne jo også er steget voldsomt har fangerne det meget svært. Situationen ville have været helt anderledes, hvis det isede til og vi havde mulighed for at tage på sælfangst på isen, siger Qaarngaaq Nielsen.