Foto: Esther Zeeb

GEUS: Ingen rystelser i nat

Natten til mandag har været uden målbare bevægelser i undergrunden ved Uummannaqs fjordsystem, oplyser GEUS til KNR.

Mens indbyggere fra bygderne Illorsuit og Niaqornat i aftes og i nat er blevet evakueret til Uummannaq og Aasiat, har seismologer ved GEUS i København holdt øje med målestationerne i hele Grønland.

Og det har været en rolig nat, fortæller seismolog og seniorforsker fra GEUS, Tine Larsen, til KNR.

- Vi mistede forbindelsen til seismografen i Nuugatsiaq et kvarter efter hændelsen forleden (lørdag aften, red.), så den har vi ikke kunnet kigge på. Men vi kigget på data fra resten af Grønland, herunder Upernavik, som er den nærmeste seismograf. Og vi har ikke kunnet se nogen tegn på efterskælv eller andre tegn på store skred i vores data.

LÆS OGSÅ Flåden evakuerer til to byer

Arktisk Kommando besluttede søndag aften at evakuere bygderne Illorsuit og Niaqornat efter meldinger om risiko for et større fjeldskred.

Hos GEUS har man dog ikke kunnet registrere et muligt skred i målingerne. Men det er ikke det samme, som at det ikke har fundet sted, oplyser Tine Larsen.

Så længe store mængder af fjeld ikke har ramt havbunden og dermed undergrunden, kan skredet ikke dokumenteres på seimograferne.

LÆS OGSÅ 39 evakueret fra Nuugaatsiaq

- Det, vi med sikkerhed kan sige er, at det store skred lørdag aften brager meget voldsomt igennem på vores seismografer. Det kan måles over det meste af Grønland, hvorimod det skred, som kom søndag aften, kan vi overhovedet ikke se på seismograferne. Så vi kan i hvert fald konstatere, at det er mindre voldsomt.

Det er ikke muligt at forudsige, om der kommer yderligere rystelser. 

Indbyggerne i Ikerasat, Saattut, Ukkusissat og Qaarsut skal dog fortsat være opmærksomme på vandstanden, oplyser politiet.

LÆS OGSÅ Upernavik og bygder uden for yderligere fare

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt