Ingen officiel julemand i Grønland

25. juli 2005 14:39

Julemanden kommer fra Grønland. Det er der stor enighed om blandt de ca. 170 julemænd og koner fra hele verden, der i øjeblikket er samlet til julemandskongres på Bakken i København.

Men Grønland har ingen officiel julemand, og det skal vi heller ikke have, mener direktør i Santa Claus of Greenland, Anders Læsøe.

- Julemanden er en mytisk figur, og derfor er det forestillingen om julemanden, der er vigtig og ikke personen, der repræsenterer julemanden, lyder det fra Anders Læsøe, direktør i Julemandsselskabet, Santa Claus of Greenland.

Grønland har altså ingen person, der optræder som den officielle julemand. Men for at fastholde forestillingen om den rigtige julemand, er der udnævnt autoriserede julemænd fra hele verden til at optræde som julemandens hjælpere i hans ånd og billede. De er alle officielle repræsentanter for julemanden i Grønland.

I øjeblikket har Grønland kun én autoriseret julemand til at repræsentere julemandsfiguren herhjemme. Det er Ludvig Ringsted fra Nuuk.

Han fik i 1995 papir på, at han er autoriseret julemand.

For at blive det, skal man blandt andet have det rigtige tøj, føre sig frem med værdighed og humor. Og så skal man kunne sige "Ho Ho Ho" på den helt rigtige måde.

Ludvig Ringsted befinder sig lige nu til Julemandskongressen på Bakken i København.

Det er den 42. julemandskongres og der deltager i år ca. 170 julemænd og koner fra hele verden.

Ludvig Ringsted fortæller, at der blandt deltagerne ikke er nogen tvivl om, hvor julemanden rent faktisk kommer fra: Det gør han selvfølgelig fra Grønland.

Anders Læsøe er heller ikke et sekund i tvivl.

- Julemanden er fra Grønland. Det ved vi fra Walt Disney's film fra 1934, siger Anders Læsøe.

På onsdag skal julemænd og koner samles til kongressens officielle møde.

Her har Ludvig Ringsted tænkt sig at komme med en opfordring.

- Jeg mener, der skal gøres en større indsats for at alle breve til julemanden bliver besvaret, siger Ludvig Ringsted.