Ingen ledige pladser i Kangerlussuaq – Air Greenland returnerede til København

128 forsinkede passagerer fløj de cirka 4.000 kilometer tilbage til København for at få en seng at sove i.
Flyet fortsatte til Kangerlussuaq, hvor det landede klokken 14.10 og blev tanket. Og derefter lettede det og satte næsen mod København igen.  Foto © : KNR

139 passagerer satte sig i går ind i et Jet Time-fly fra København til Narsarsuaq. De 128 af dem returnerede dog de cirka 4.000 kilometer til København igen i går efter en tur over Kangerlussuaq. 

Årsag: Ingen overnatningspladser i Kangerlussuaq. Samtidig var check in fyldt, hvorfor passagerne ikke fik lov til at komme ud og strække ben under tankepausen i Kangerlussuaq. 

Det er Air Greenland, som har turen, og selskabet har lejet flyet af Jet Time. 

Da flyet, GL 785, skulle lande i Narsarsuaq, var det blevet så overskyet, at piloten ikke kunne se landingsbanen - og så kan flyet ikke lande. 

- Så skal piloterne tage en beslutning hurtigt. Der er ikke brændstof nok til at ligge og circle rundt rundt over Narsarsuaq i lang tid. Så piloterne valgte at flyve til Kangerlussuaq, siger Inga Dora G. Markussen, der er PR-manager i Air Greenland, til KNR.

Security var optaget

Flyet landede i Kangerlussuaq klokken 14.10 og blev tanket. Men her meldte det næste problem sig: Et andet flys passagerer optog nemlig security, så der var ikke plads til passagererne fra Jet Time ved sikkerhedscheck. 

Som om det ikke var nok, så var der heller ikke plads til overnatning til de forsinkede passagerer i Jet Time-flyet. 

LÆS OGSÅ Air Greenland: Vi ombooker folk fra Danmark for at undgå, at de skal sove i telte 

Så de sad inde i flyet, imens det blev tanket og ventede på, at det vendte snuden tilbage mod København. 

Hvorfor kunne flyet ikke bare flyve passagererne til Narsarsuaq efter tankning?

- Selv hvis vejret var blevet bedre i Narsarsuaq, kunne flyet ikke vende tilbage. Det vil være i strid med besætningens flyvetids- og hviletidsbestemmelser.  Og vi har ikke et back-up personale i Kangerlussuaq, som kan tage vagten, siger Inga Dora G. Markussen.

Hvorfor kunne de ikke få lov til at forlade flyet?

- Det var simpelthen ikke muligt med de tidsintervaller, vi arbejdede med i går.

128 blev siddende

11 passagerer, der havde en anden slutdestination end Sydgrønland, steg af flyet. Resten - altså 128 - blev siddende og returnerede med flyet til København. 

De kommer på en afgang til Grønland på fredag. 

Men et nyt problem er opstået i Narsarsuaq. For der sad i går 107 og ventede på at stige ind i Jet Time-flyet, som slet ikke landede. De sidder der stadig. Ifølge Air Greenland kommer 42 af dem afsted i morgen. 65 skal vente til på fredag.

- Det er ikke første gang, at vi returnerer til København med passagerer på grund af manglende overnatning, det er dog meget sjældent, at det er nødvendigt, siger Inga Dora G. Markussen. 

Det har været en voldsomt udfordrende sommer for Air Greenland. I midten af juli strandede cirka 1.000 passagerer rundt omkring i landet på grund af tåge og tunge skyer.

Situationen var så presset, at selskabet stoppede billetsalget i et forsøg på at få passagerpuklen afviklet. 

Billetsalget åbnede igen 18. juli. 

I de første dage i august var den så gal igen. Kangerlussuaq var så proppet, at folk overnattede i idrætshallen. 

Alle ved, at det er svært at rejse i Grønland. Har I været uansvarlige og solgt for mange billetter i forhold til at have overnatning og plads til dem, der strander på grund af vejret?

- Vi skal evaluere på det her i rejsebranchen. For i år er der en ketchupeffekt efter to år med corona, og der er mange turister i Kangerlussuaq. Grønland er blevet et hot spot, siger Inga Dora G. Markussen.