Indlandsisen vokser på midten

21. oktober 2005 05:50

De indre områder af den grønlandske indlandsis vokser, oplyser en forskergruppe på det norske Nansensenteret for Miljø og Fjernmåling i Bergen.

Opdagelsen blev torsdag offentliggjort i Science Express, som præsenterer udvalgte artikler, før de bliver bragt i det anerkendte tidsskrift Science.

Baggrunden for at studere indlandsisen er de globale klimaændringer og de konsekvenser det vil få, hvis isen på Grønland smelter.

Der er tidligere fundet beviser for at indlandisen er smeltet langs kanterne ved kysten de senere år, ligesom der er indikationer på, at de store gletchere er rykket stærkt frem mod havet - muligvis som en konsekvens af ændret klima.

Ændringerne i de indre områder er mindre kendt. Nu mener forskerne på Nansensenteret at have konstateret, at isen her vokser. Det viser dataserier af satellit-baserede målinger af højden på indlandsisen.

I de store områder, der ligger i over 1500 meters højde, er isen i gennemsnit taget til med netto 6,4 cm om året. I områder under 1500 meters højde er ændringen et minus på to cm om året.

- Konstatereringen af væksten i de store indre områder af Grønland er bemærkelsesværdig, fordi det modsiger tidligere rapporter fra amerikanske forskere, siger professor Ola M. Johannessen fra Nansensenteret til det norske nyhedsbureau NTB.