Indlandsisen hjælper Mars-forskningen

Skrevet af Karsten Sommer
08. december 2005 07:06

Der er fundet mikroskopisk liv dybt under Grønlands indlandsis. Mikroberne ligger under 3,2 kilometer tyk is, og videnskabsmænd mener at de fund kan hjælpe forskerne til at forstå, hvorfor der er tegn på liv på….. Mars.

Det skriver den videnskabelige internet-avis Newsday.com.

- Det viser sig at de bitte små levende organismer som lever dybt under indlandsisen i frostgrader, udskiller metangas, fortæller den amerikanske fysiker Buford Price fra University of California.

Allerede sidste år fandt man ud af, at der også var små mængder metan i atmosfæren på Mars. Det skabte nogen forvirring, da metan som regel kommer fra noget levende eller biologisk. Og ikke nok med det, så bliver metan nedbrudt af solens stråler, derfor måtte der være noget der producerede ny metan.

Selv om biologiske organismer på Mars ikke er den eneste mulige forklaring på at man finder metan i atmosfæren på Mars, så er det ikke udelukket.

Og det er her fundene under den grønlandske indlandsis får betydning.

Muligheden for at det er levende organismer der skaber metan dybt i undergrunden på Mars, er blevet sandsynliggjort på grund af de organismer, som er fundet nede i den grønlandske indlandsis, siger Buford Price til newsday.dom.