Ilisimatusarfik satte fokus på nedsendelser

Adoptioner, fængslinger og handicappede, der sendes på danske institutioner var blandt temaerne ved en foredragsrække på Ilisimatusarfik i går.
Skrevet af Jette Andersen
18. september 2010 16:05

Universitetet satte i går fokus på de såkaldte nedsendelser - grønlandske borgere, der efter kolonitiden ufrivilligt er blevet sendt til Danmark.

En af foredragsholderne var psykolog Marius Inuusuttoq Kristensen. I midten af 1950'erne var han et af de mange børn, der blev bortadopteret til danske forældre, uden hverken hans eller hans forældres samtykke.

- Jeg har kæmpet meget. Jeg har tænkt, at jeg i hvert fald ikke vil være som den adoptivfamilie, jeg var i. Jeg vil videre derfra, siger han i dag.

De såkaldte nedsendelser, som var en del af statens socialpolitik i 50'erne og 60'erne, er en af de problematikker, der bliver debatteret heftigt for tiden. Ikke mindst efter premieren på filmen Eksperimentet. Også det seneste tidsskrift Social Kritik, som er redigeret af Tine Bryld og advokat Thorkild Høyer, sætter fokus på nedsendelserne.

I det danske barnsdomshjem i Aasiaat fandt Marius Kristensen sin egen måde at overleve på. I en verden, hvor han følte sig forkert og udenfor.

- Jeg tror, at nogle af de sår, som jeg har fået, nogle af alle de vanskeligheder, der har været, har gjort, at jeg har kunnet spalte min bevidsthed noget. Sådan så en del af det, er selvfølgelig her og nu, som situationen er, men en anden del, kan tage på sine rejser ind i fantasiverden.

Han kan mærke, at han stadig er vred over, at myndighederne tvang noget ned over grønlænderne og udnyttede dem på den måde, for at danskerne kunne få nogle behov opfyldt.

- Det håber jeg ikke gentager sig i det nye Grønland, siger han.

Tine Bryld og den tidligere Herstedvesterfange Ole Møller var også blandt dagens oplægsholdere.