Ikke polarårmidler på dansk finanslov

Skrevet af Karsten Sommer
09. december 2005 11:04

Mens Canada altså har afsat 800 millioner kroner til Det internationale Polarår er der ikke i den danske finanslov afsat beløb i samme størrelsesorden til forskning i Arktis.

Under Folketingets finanslovens førstebehandling i oktober foreslog IAs folketingsmedlem Kuupik Kleist ellers at der mindst blev afsat 100 millioner kroner fra næste år og i årene frem.

Men forslaget fik umiddelbart en kold skulder af statsminister Anders Fogh Rasmussen under finanslovsdebatten i oktober. Han begrundede det med at staten gennem bloktilskuddet giver finansiering til uddannelser og forskning, hvilket er områder, der er overtaget af Hjemmestyret.

Derfor mente Anders Fogh Rasmussen at det må være op til landsstyret og Landstinget at prioritere, hvordan de midler konkret skal anvendes.

Trods statsministerens umiddelbare afvisning ser det ud til at finansminister Thor Pedersen har ladet sig overtale til at afsætte lidt ekstra til Det internationale Polarår.

I hvert fald fremgår det af finansloven mellem regeringen og Dansk Folkeparti at der for årene 2007 og 2008 er afsat yderligere henholdsvis ni og syv millioner kroner oven i den årlige bevilling på knap 30 millioner kroner.