Igen kritik af grønlandsk hvalfangstmetode

03. januar 2006 15:06

Grønlandske hvaler som bliver skudt med riffel lider i op til en time. Hvis de i stedet blev nedlagt med harpun ville de kun lide 10-15 minutter. Derfor bør riffeljagt stoppes, mener dansk politiker.

Det er medlem af Dansk Folkeparti Christian H. Hansen som er utilfreds med, at hvalerne lider for længe ved riffelfangst, derfor har han for nylig bedt udenrigsminister Per Stig Møller om at oplyse, hvornår Grønland regner med at stoppe al riffeljagt.

Udenrigsministerens svar er, at ”riffelfangst efterhånden er begrænset til yderdistrikterne og på østkysten. Fangerne i de mindre samfund råder ikke over fartøjer af en så stor størrelse, at det af sikkerhedsmæssige grunde er forsvarligt eller overhovedet muligt at montere en harpunkanon og opbevare de nødvendige eksplosiver på fartøjet.” Skriver Per Stig Møller i sit svar.

Direktør for fiskeri- og fangstdirektoratet Amalie Jessen understreger, at Grønland ikke planlægger at stoppe riffelfangst, men at man prøver at skyde så hvaler som muligt med riffel. Det er nødvendigt også at tage hensyn til fangernes behov for frisk kød, og i de små bygder har de ikke både der er store nok til harpuner.

Medlem af Dansk Folkeparti Christian H. Hansen beder desuden ministeren om, at Grønland skal aflevere en detaljeret rapport, som beskriver, hvor lang tid hver enkelt hval, som er blevet skudt med riffel og harpun lider.

Sådanne detaljerede rapporter laver Japan og Rusland normalt til de faste møder i IWC - den internationale hvalfangstkommission, og Grønland bør følge de andre landes eksempel, mener Christian H. Hansen.

Udenrigsministeren er ikke enig i den kritik, han skriver i sit svar, at ”Grønland har igennem årtier fået anerkendelse for hvert år at tilsende IWC meget åbne og udførlige oplysninger om den grønlandske storhvalfangst.”

I 2005 blev der samlet skudt 44 sildepiskere med riffel og 132 blev fanget med harpun.