I går var der rekordmange smittede: 130 i alt. Det er det højeste antal i Grønland. Foto: Nauja Møller / KNR

Igen-igen: Mundbind og begrænsninger er tilbage i Nuuk fra midnat

Hvis I er mere end 20 mennesker, der skal til julefrokost i november, skal I tænke alternativt nu. Nye regler gælder i Nuuk til og med 26. november.

Efter en uge med hjemsendte skoleklasser, lange testkøer og mange nye smittede i hovedstaden indfører Naalakkersuisut nu igen corona-restriktioner i Nuuk.

Restriktionerne gælder fra i morgen lørdag 13. november. 

- Man regner med, at flere familier vil blive ramt af smittespredningen.

- For at holde smitten nede og have færrest muligt smittede, så har Naalakkersuisut i samråd med de andre partiformænd besluttet, at genanvende de restriktioner som vi allerede kender og som virker, siger naalakkersuisoq for sundhed, Kirsten Fencker (Naleraq).

Og det er restriktioner, som hovedstadens indbyggere kender særdeles godt:

  • Nuummiut skal igen tage mundbind på i busser, taxaer og i lokaler, hvor der er offentlig adgang. Det vil sige i butikker, på biblioteket, caféer, restauranter, barer, museer og så videre. 
  • Der bliver igen sat max på antal deltagere i forsamlinger. Højst 20 mennesker må forsamle sig indenfor.
  • Udenfor må også kun max 20 mennesker samle sig. Det gælder ikke i butikker. 
  • Det gælder ikke uddannelsessteder, skoler, dagtilbud og for politiske forsamlinger. 
  • I private hjem må man dog forsamle sig, som man har lyst til. 
  • Når du rejser ud fra Nuuk til et andet sted i Grønland, skal du være færdigvaccineret. Du skal også vise en negativ PCR-test eller kviktest, der er max 48 timer gammel, ved check in. Den regel gælder dog ikke, hvis du for eksempel er på vej til din uddannelse, på vej hjem fra Nuuk eller er 11 år eller yngre. 
  • De nye regler træder i kraft ved midnat og gælder foreløbig frem til og med 26. november. 
  • Coronapas skal folk i Nuuk fortætte med at bruge til og med 30. november.

I går var der rekordmange smittede: 130 i alt. Det er det højeste antal smittede i Grønland. 

Vigtigere er det det dog, at denne uge har budt på rigtig mange nye smittede. I løbet af tre dage er der konstateret over 100, og de er især i Nuuk.

Derudover kom det i går frem, at der er fundet flere smittede, som har det tilfælles, at de har været med til nogle arrangementer med deltagere fra flere steder i landet hos Pinsekirken, Inuunerup Nutaap Oqaluffia, i Nuuk.  

Ifølge Landslægeembedet er der der lige nu udtalt samfundssmitte i Nuuk og sporadisk smitte på kysten, og i går mødtes partiformændene for at drøfte situationen.

Smitten spreder sig især blandt børn, og det har indtil videre resulteret i, at to af hovedstadens skoler har sendt et stort antal elever hjem. 

- Det har medført mange sygedage, og mange forældre har ikke kunne passe deres arbejde. Testning og smitteopsporing har også brugt mange ressourcer. Specielt i sundhedsvæsenet, siger landslæge Henrik. L Hansen.

- Smittespredningen i Nuuk er i høj grad sket på skoler blandt ikke vaccineret børn under 12 år. 

Kviktest i skoler

I denne uge har der været omfattende smitteudbrud blandt to skoler i Nuuk. Det er skolerne Kangillinnguit og Den Internationale Friskole, samt enkelte daginstitutioner. 

 Det har ført til lukning i to af de skoler, fra 1. til 6. klasse. 

-  Smittespredningen har så godt fat i Nuuk, at et er meget omfattende epidemi kan udvikle sig. Selvom de fleste ikke bliver så syge, så vil der kunne komme et meget stort antal syge, som vil begrænse samfundslivet, siger Henrik L. Hansen.

Landslægen siger, at der er for få vaccineret i øjeblikket. 

- Der er fortsat kun vaccineret 66 procent af befolkningen. Det er langt fra nok hvis smittespredningen skal begrænses. Vi skal mindst 10 procent højere op for at begrænse smittespredningen.

Den øget smittespredning har altså også givet længere køer til testcenteret i Nuuk, hvor folk står i kø i timevis, blandt andet udenfor i kulden. 

Men der bliver arbejdet på at gøre det nemmere med testningen, siger naalakkersuisoq for sundhed:

- Vi har fra mødet med de andre partiformænd besluttet at prøve kviktest. Det arbejde er ved at blive sat i gang og skal undersøges. Det skal først bruges i skolerne og daginstitutionerne, hvor sundhedsvæsenet kommer og tager test. 

- På den måde kan man mindske køen til testcenteret, siger Kirsten Fencker.

Naalakkersuisut forklarer, at dem der har en billet ud af Nuuk i weekenden godt må rejse, selvom restriktionerne gælder. Men efter weekend, altså fra på mandag af, så skal man vise, at man er færdigvaccineret eller også vise negativ test. 

Corona-status i Grønland

Aktivt smittede ...  
Nye smittede i dag 85  
Førstegangsvaccinerede 73%  
Andengangsvaccinerede 68%  
Bekræftede tilfælde i alt 9.485  
Indlagte 15  
I respirator 0  
Døde 4  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
   Opdateret: 
22. januar 15:00
 

Forebyg smitte mod coronavirus