Igaliku-aftalen skulle have været til folkeafstemning

11. maj 2005 10:54

IA's Kuupik Kleist er ude med riven efter freds- og konflikt forskeren Jan Øberg, der har udtalt sig kritisk om at Grønland tillod missiskjoldet på Thule-basen.

Jan Øberg mener, at Grønland kunne have bidraget til verdensfreden, og fået de globale medier til at spærre øjnene op, hvis Grønland havde takket nej til at lade USA bruge Thule.

- Det er noget hyklerisk at komme her og beskylde Grønland for at forstyrre verdensfreden. Vi har kæmpet med næb og klør for at få ændret de her aftaler. Og under forløbet er der jo ikke nogen fra den danske fredsfløj, der har løftet deres røst, sagde Kuupik Kleist i morgenradioavisen.

Jan Øberg er forundret over Kuupik Kleists reaktion, men godtager ikke argumenterne; for eksempel det om at Grønland ikke er med til at gøre verden usikker.

- Hvs det her skulle være hykleri, så skal Kuupik Kleist eller andre i hvert fald fremlægge dokumentation for, at det der skal ske med Thule intet har med krig at gøre.

Han køber heller ikke argumentet om, at missilforsvaret under alle omstændigheder var blevet til, med eller uden Grønland.

- Jeg respekterer virkelig, at det Grønland og grønlænderne er utroligt vigtigt at man endelig er blevet sidestillet. Men derfra, og så til at sige, at det spiller sådan set ingen rolle, hvad vi har skrevet under på, det er ikke så heldigt, siger han.

Ifølge Jan Øberg, der citerer statslige amerikanske dokumenter, går USA’s missilskjold som Thule er en vigtig del af, ud på især en ting. At få skabt en slags afskærmning om USA, som kan sikre landet imod atom gengældelse. Og det rykker ved den såkaldte terrorbalance, der går ud på, at ingen nogensinde tør starte en atomkrig, fordi de selv ville blive udslettet.

Men vil freds- og konfliktforsker Jan Øberg virkelig have, at Grønland med sine 57 000 indbyggere skulle have stoppet den plan?

- Jeg siger ikke Grønland skulle have prøvet at stoppe den. Jeg siger bare, at man skal være velinformeret om, at det er det her, man er en del af. Hvis det grønlandske folk gennem en høj informationsgrad, offentlig debat, og derefter en folkeafstemning, havde sagt ja til at have det her anlæg, så rager det jo ikke mig. Jeg er ikke her for at fortælle hvad det grønlandske folk skal gøre – så opblæst er jeg faktisk ikke, siger freds- og konfliktforskeren.

I eftermiddag holder Jan Øberg foredrag for GU i Nuuk.