ICC: Selvstyret skaber dårligt ry

Nepotisme og magtmisbrug. Anklagerne og skandalesagerne er væltet ned over det nye siumut-ledede Naalakkersuisut, siden den satte sig på magtens taburetter for få måneder siden. Og det er ikke kun i Grønland, at de mange skandalesager har ramt mediernes overskrifter. Også i Danmark og andre steder i verden er Grønland igen negativt forsidestof. Og det har uheldige og alvorlige konsekvenser for vores land siger ICC.
Skrevet af Nina-Vivi Andersen
04. oktober 2013 15:39

- Vi er trådt ind i en situation, hvor vi er nød til at være meget varsomme med hvilke skridt, vi skal tage i fremtiden. Derfor kan disse sager naturligvis misfarve Grønlands anseelse, siger præsidenten for ICC. Der har blandt andet har til formål at fremme inuits rettigheder på internationalt plan.

Siden det nye Naalakkersuisut begyndte, har medierne haft travlt med at undersøge, hvad der rent faktisk sker i Selvstyret. Flere fyringer, 'mærkelige' ansættelser, sagen om Julie Rademacher, den fyrede retschef.  Departementschefer der kommer og går, boykotning af Arktisk Råd og sidst men ikke mindst ansættelsen af Carsten Frank Hansen.

Den nuværende ICC præsident Aqqaluk Lynge mener også, at disse sager skaber et dårligt ry for Grønland, både internationalt og erhvervsmæssigt.

- Vi skal være opmærksomme på, hvordan billedet af Grønland udvikler sig, for det kan have store indflydelse indenfor udviklingsstrategien og mineraler, fortæller Aqqaluk Lynge.

Han understreger, at det ikke kun handler om sagerne i Selvstyret, men også den måde man føre politik på, der skaber et dårligt ry for Grønland ude i verden. Han mener også, hvis Grønland ikke skal have dårlig internationalt dømme, skal man overveje de politiske beslutninger der tages, ikke mindst mener han boykotten af Arktisk Råd har skabt nye problemer for Grønland.

- Det er klart at boykotning af Arktisk Råd har skabt en ny situation for Grønland. Derfor bliver vi nød til at prøve at bygge et fællesskab igen, hvor vi behandler vores venner som venner og prøver at finde nye venner, sagde Aqqaluk Lynge.