ICC anklager USA for at ødelægge fangerkultur

12. december 2005 05:17

Inuit - de indfødte folk i Arktis - anklager den amerikanske regering for at krænke deres menneskerettigheder.

USA har ikke gjort nok for at bekæmpe den globale opvarmning, som får isen i Arktis til at smelte og ødelægger fangerkulturen, siger Sheila Watt-Cloutier, som er formand for de arktiske folks sammenslutning, Inuit Circumpolar Conference (ICC).

- Klimaændringerne ødelægger vores miljø og får vores kultur til at smuldre. Vores fangstkultur er baseret på kulden. Vi vil have, at det bliver ved at være koldt, tilføjer hun.

Inuit-sammenslutningen, der efter eget udsagn repræsenterer 155.000 mennesker i Alaska, Canada, Grønland og Rusland, har måttet opgive at føre en kostbar retssag mod den amerikanske regering.

ICC har i stedet indgivet en klage til den Interamerikanske Kommission for Menneskerettigheder, der har hjemme i Washington.

Sheila Watt-Cloutier bor selv i det nordlige Canada. Hun fortæller, at klimaændringerne betyder, at indbyggerne i Jordens nordligste egne bliver forbrændte af solen, at de falder gennem den smeltende is og har vanskeligheder ved at spore bytte som isbjørn, sæl og hvalros.

De indfødte bygder ved kysten lider desuden under erosion, fordi havisen, som tidligere beskyttede kystlinjen mod kraftige bølgeslag, nu smelter bort.

Den 163 sider lange klage til kommissionen i Washington er ledsaget af vidneberetninger fra 63 forskellige inuit i Canada og Alaska.

ICC fokuserer på USA, fordi landet er langt den største udleder af drivhusgas og har nægtet at deltage i internationale bestræbelser på at reducere CO2-udslippet.

Klagen opfordrer menneskeretskommissionen til at anbefale, at USA skal påtage sig juridisk bindende CO2-reduktioner og desuden skal hjælpe inuit med en plan, der skal beskytte de arktiske folk mod uundgåelige klimaændringer.

På et pressemøde ved FN's klimatopmøde i Montreal ville viceminister for globale anliggender Paula Dobriansky, der repræsenterede USA, ikke at kommentere de arktiske folks klage.

- Vi må først gennemgå den, og så vil vi svare på den, sagde Dobriansky.