IA støtter færinger i makrelstrid

Folketingsmedlem Sara Olsvig (IA) tager parti i striden om makrelkvoter i Nordatlanten, mens EU overvejer sanktioner mod Færøerne og Island.
Skrevet af Martine Lind Krebs
08. marts 2012 11:35

Alt tyder på, at Island og Færøerne vil blive ramt af EU-sanktioner. Det vurderer Fødevareministeriet, efter at der ved et møde Europas-Parlamentets fiskeriudvalg sidste uge fra flere sider blev krævet et total importforbud af makrel fra de to lande.

Det sker efter at forhandlingerne om makrelkvoter i Nordatlanten brød sammen sidste måned. Færøerne og Island har krævet en væsentlig forhøjelse af kvoterne i forhold til de 5 procent, som de plejer at få. Færøerne afviste tilbuddet om 8 procent og stod fast på et krav om 15 procent.

Sagen er penibel, fordi det kan blive Danmark, der som formandsland for EU skal iværksætte sanktionerne mod et land i rigsfællesskabet. Folketingsmedlem IA Sara Olsvig, der ellers er del af regeringens parlamentariske grundland, melder nu klart ud, at hun støtter færingerne.

- Vi har det her lille samfund i Nordatlanten, som selvfølgelig er begrænset i sine muligheder for at brødføde sig. Og så vælger man fra EU’s side at tage nogle meget hårde midler i brug, og det er ikke rimeligt, siger hun.

Det er fjerde år, hvor det ikke er lykkedes makrelnationerne Norge, Island, Færøerne og EU-landene at nå til enighed om kvotern med stort overfiskeri til følge. Færøerne har netop meldt ud, at de planlægger at lande knap 150.000 tons i år ud af de anbefalede 639.000 tons, så 2012 tegner til at blive endnu et år med overfiskeri af makrellen.

Men overfiskeriet sker med god grund, siger Sara Olsvig:

- De har jo kunnet se ændringer i deres eget økosystem. Der kommer flere makreller, og deres søpapegøjer bliver påvirket af øgede mængde makreller i deres havområde.
Ifølge Altinget importerer EU makrel fra Færøerne for mere end 130 millioner kroner. Sidste år indbragte makrelfiskeriet Færøerne over 1 milliard kroner ud af en samlet værdi på i alt 12 milliarder.

Sara Olsvig håber dog, at der stadig kan findes en konstruktiv løsning på konflikten inden for Rigsfællesskabets rammer.

- Jeg har meddelt min færøske kollega i Folketinget, at jeg støtter ham, og så afventer jeg Færøernes strategi, siger hun.

Den danske regering har endnu ikke taget stilling til sagen og håber stadig på en forhandlingsløsning, når parterne igen til efteråret sætter sig ved forhandlingsbordet for at blive enige om 2013-kvoterne. Det oplyser Fødevareministeriet, der ikke ønsker at kommentere hvor man står til eventuelle EU-sanktioner. Og Siumuts folketingsmedlem Doris Jakobsen har heller ikke ønsket at kommentere makrelstriden.