IA: Siumut kan ikke skille tingene ad

Det er næsten umuligt at diskutere kulturpolitik i Inatsisartut-salen, for Siumuts dagsorden giver ikke plads til at skille tingene ad, lyder kritikken fra IA efter forårssamlingen første uge. Det kan man heller ikke, svarer Siumut igen, for vi har kun én pengekasse.
Skrevet af Mads Fisker
07. marts 2011 09:47

- Jeg mener helt bestemt, at debatformen ikke har ændret sig. Så man kommer til at blande det hele sammen og ikke kan fokusere på det punkt, man snakker om, langer IAs Juliane Henningsen ud.

Hun har de seneste år har fået sin oplevelse af det hjemlige demokratis maskinrum sat i relief med en valgperiode i det danske folketing.

Nu vender hun hjem på fuld tid for at hellige sig uddannelse og hvervet i Inatsisartut, og hun har altså diagnosen klar på den syge, som debatten i hendes øjne her lider af.

- Jeg synes, det er problematisk, at det næsten er umuligt at diskutere kulturpolitik, fordi man hele tiden kommer til at snakke om fangst-, skatte- og ældrepolitik. Jeg synes, man skal skille tingene ad og sige, at det åndelige og kulturelle altså er lige så vigtigt som alle de andre emner, vi hver dag diskuterer i Inatsisartut, siger Juliane Henningsen.

Og det er oppositionen i skikkelse af Siumut, hun sigter til. Anledningen under forårssamlingens første uge var et forslag fra partifællen Jane Petersen, der vil have øremærket mindst én procent af anlægssummen i fremtidens offentlige byggeri til kunstnerisk udsmykning. Blandt andet skoler og sygehuse savner i dag identitet både inden- og udendørs og har brug for mere liv og farver for at gøre det til rarere steder at være, lyder argumentationen. Samtidig er forslaget tænkt som en håndsrækning til hjemlige kunstnere, der vil få sikret et større antal bestillingsopgaver.

Men hos Siumut mener man, at timingen er mildest talt elendig. Der er nemlig langt bedre steder at bruge pengene.

- Helt ærligt så forstår jeg ikke, at der kommer sådan et forslag fra IA netop nu. Der er mange ting, der er vigtigere. De har sparet på mange områder og på trods af det, vil de nu bruge penge på udsmykning. Det hænger ikke sammen, siger politisk ordfører Karl Lyberth.

Og han kan på ingen måde forstå kritikken af, at Siumut ikke kan finde ud af at diskutere kultur for sig og eksempelvis uddannelse og fisker- og fangerpolitik for sig.

- Nej, overhovedet ikke. Jeg mener netop, vi skal blande tingene sammen. Det hele hænger jo sammen, for vi har kun én kasse at hente pengene fra, siger Karl Lyberth.

Hvilken skæbne forslaget fra Jane Petersen får er endnu ganske uklart. Atassut og altså Siumut var klart imod, mens Demokraterne og Naalakkersuisut bakkede op med forbehold.

Boligudvalget skal nu afklare særligt økonomien i forslaget, før det 2.-behandles den 24. marts.