IA og Siumut er uenige om udligningsreform

Martha Abelsen, der er gruppeformand for Siumut i kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq, ser ikke umiddelbart noget problematisk i den midlertidige udligningsreform for kommunerne, som Inatsisartut vedtog i tirsdags.
19. december 2014 17:15

Ordningen betyder, at der skal omfordeles yderligere 45 millioner kroner fra Kommuneqarfik Sermersooq til særligt Kommune Kujalleq og Qaasuitsup Kommunia.

 

Men da det i første omgang var planlagt, at kommunen skulle af med yderligere 54 millioner kroner i forbindelse med den midlertidige udligningsordning, som Naalakkersuisut præsenterede, kort før valget blev udskrevet, havde kommunen budgetteret med en del mere.

 

- Det betyder jo, at der er nogle millioner flere end beregnet, siger Martha Abelsen.

 

- Kan det gøre godt nogen steder, eller hvordan?

- Selvfølgelig. Men på nuværende tidspunkt har jeg ingen anelse om, hvordan man politisk set vil forholde sig til de yderligere millioner, man får mere i udligning, siger Martha Abelsen.

 

Men den betragtning er IA ikke enige i.

 

- Vi er naturligvis kede af at kommunens borgere skal op med 45 millioner kroner på et løst funderet og ugennemsigtigt grundlag. IA's gruppe har ikke ændret sin holdning om dette. Da vi besluttede næste års budget og nedlagde en række stillinger, tog vi højde for, at dette kunne ske.

- Derfor vil vi kunne fortsætte vort arbejde uden nye besparelser. Men det er ærgerligt, og vi forstår ikke hensigten. Kommuneqarfik Sermersooq er nu den fattigste kommune i Grønland. Naalakkersuisut vil med sin politik ramme samfundets svageste, skriver Mille Søvndahl Pedersen fra Inuit Ataqatigiit i en besked til KNR.