IA imod krabbefiskerne tvinges til at indhandle i Maniitsoq

Royal Greenland A/S har meldt ud, at krabbefiskerne fremover skal indhandle deres fangst i Maniitsoq, hvis der skal være plads til at modtage torsk på fabrikken i Sisimiut. Det mener Agathe Fontain er både dyrt og farligt.
Skrevet af Peter Troelsen
22. januar 2014 05:43

Derfor har hun afsendt 3 spørgsmål til Naalkkersuisut omkring forholdene på Royal Greenlands fabrik i Sisimiut. Fontain vil vide, om Naalakkersuisut er enige i Royal Greenlands dispositioner, hvornår det i så fald vil blive aktuelt, og hvor mange tons torsk, der skal indhandles, inden krabbefiskerne sendes til Maniitsoq.

-Igennem flere år er fiskeindhandlingssituationen i Sisimiut og i dens bygder blevet forværret. Til trods for rigeligt med fisk i området er indhandlingsmulighederne begrænsede, og når man endelig lukker op for indhandling, lukker man igen på grund af manglende indhandlingskapacitet, fastslår Fontain.

Som et tredje spørgsmål til Naalakkersuisut vil Agathe Fontain vide, hvilke planer Royal Greenland har for fisekindustrianlægget i Sisimiut.

-Når fiskere fra Sisimiut fremover skal til at indhandle deres fangster til Maniitsoq, vil det udover kostbar tid også betyde flere brændstofudgifter for fiskerne. Uroligt vejr, til tider med høj bølgegang vil herudover gøre det vanskelligere for fiskerne. Virksomhedens planer i den retning vil derfor ikke betyde forbedrede vilkår for fiskerne, skriver Fontain i sin begrundelse for spørgsmålene.