Foto: KNR

IA: Hellefiskafgift er spiselig men ikke optimal

Selvom Inuit Ataqatigiit har stemt for, at afgiftpakken på hellefisk og makrel i sin nuværende form skal sendes videre til andenbehandling i Inatsisartut i morgen, mener de stadigvæk, at der er plads til forbedringer.

- Når man laver en lov på ganske få dage, og har det i høring på én dag, så tenderer det lovsjusk. Vi synes ikke, at man giver udvalget eller erhvervet tid nok til at forholde sig til det hele, siger Naaja Nathanielsen til KNR.

Hun mener også, at man burde kigge på forholdende omkring det havgående fiskeri. Som det er nu, er afgiften på 2,50 kroner per kilo hellefisk, og det bliver der ikke ændret ved i den nye afgiftspakke

- Det, mener vi, er et område, man lige bør kigge på, om det erhverv ikke kan bære mere.

Læs også Klarhed om afgifter efterlyses

Vil ikke sætte en stopper for finansloven

Men samtidig påpeger Naaja Nathanielsen,  at hun godt er klar over, at afgiften på hellefisk og makrel gerne skulle være på plads, før finansloven kan vedtages, og det vil IA ikke vil spænde ben for.

- Så på den baggrund har vi indstillet forslaget til godkendelse, men vi har nogle kommentarer, og derfor vil vi gerne have forslaget sendt tilbage til finansudvalget.

Et rodet forløb

Men før forslaget efter planen skal tredjebehandles den 17. november, vil Naaja Nathanielsen derfor have, at finansudvalget skal kigge på forslaget endnu engang. Noget som er nødvendigt, da forløbet omkring hellefiskafgiften ifølge IA har været meget rodet, da forslaget er blevet ændret et par gange i den igangværende efterårssamling - senest dagen før førstebehandlingen.

- Vi mente, at det oprindelige forslag ikke havde gang på jorden. Det var ikke gennemtænkt, og konsekvenserne var for uklare, og det mener vi, at man var alt for længe til at erkende, siger Naaja Nathanielsen.

Læs også Upopulær hellefiskeafgift droppet

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt