IA foreslår en national ligestillingsdag

Juliane Henningsen, IA, har foreslået, at der indføres en national ligestillingsdag. Hun mener, at der er en voksende ubalance i ligestillingen mellem mænd og kvinder, og at det specielt er mændene, der sakker bagud.
20. oktober 2009 15:50

- Undersøgelser om børns vilkår viser, at drenge har det sværere i forhold til at håndtere problemer end pigerne, og drengene trives dårligere end pigerne og derfor kommer bagud i skolen. Vi kan også se på statistikkerne, at flere kvinder søger ind på højere uddannelser end mænd, siger Juliane Henningsen.

Hun mener, at det stærkt voksende ubalance ikke alene har indflydelse på mændene som voksne, men har også stor indflydelse på samfundet som helhed, da det i den grad har medvirket til den voksende kriminalitet, i form af hash- og alkohol misbrug, seksuel misbrug, vold mod medmennesker samt depressioner og selvmord. En national ligestillingsdag skal være med til at få de alvorlige problemerne frem i lyset og få gjort noget ved dem siger Juliane Henningsen.

- Det er selvfølgelig meget alvorlige emner, jeg berører her, fordi vi jo kan rent faktisk se, at der er flere unge mænd, der begår selvmord, end kvinder. Og det er et alvorligt problem, når vi kan se, at der er mange spørgsmål, der er baseret på kønsforskelle i samfundet.

Hvad med økonomien, hvor skal I hente pengene fra?

- Jeg tager ikke udgangspunkt i, at der bevilges ekstra midler til ligestillingsdagen, for jeg mener, at det er kommunernes ansvar. Selvfølgelig har ligestillingsrådet også et ansvar fordi, det er dem, der arbejder med ligestillingsspørgsmål og kan så vidt muligt opfordre befolkningen til at deltage i ligestillingsdebatten, siger Juliane Henningsen.

Naalakkersuisoq for sociale anliggender Maliina Abelsen anbefaler, at forslaget imødekommes.

Naalakkersuisut har aktuelt en række projekter i gang, der involverer ligestillingsspørgsmål, som eksempelvis en konference om vold i nærrelationer, der bliver afholdt i Katuaq d. 25.-26. november.