IA får to borgmestre - Siumut tre

Sådan gik valget minut for minut. Genlæs vores live-dækning af kommunalvalget 2017.

Klokken 01.37: Vi stopper vores live-dækning her på KNR.gl. Tak til alle jer der læste med. Vi fortsætter med at opdatere hjemmesiden med artikler fra morgenstunden. 

Klokken 01.00: 98 procent af stemmerne er optalt i Qaasuitsup Avannaa og Siumut ser ud til at løbe med sejren i den ene af landets to nye kommuner. Partiet står til at få 48.7 procent af stemmerne.


Klokken 00.41: Nu begynder der at ske noget i Qaasuitsup Avannaa. Halvdelen af stemmerne er talt op, og Siumut er på vej mod en sikker sejr med 59.5 procent af stemmerne.

Nu bliver det spændende at se, hvilken kandidat der får flest personlige stemmer, da Siumut har tradition for, at det er kandidaten med flest personlige stemmer, der bliver borgmester. Lige nu fører Palle Jerimiassen med 159 personlige stemmer. Han har dog Ane Lone Bagger lige i hælene med 153 personlige stemmer. Men der er stadig stemmer, der skal optælles. 


Klokken 00.21: KNRs reporter Andreas Poulsen fortæller, at der er problemer med forbindelsen i Qaasuitsup Avannaa. Der er derfor ikke kommet endelige resultater fra den nye kommune i nord endnu. Vi følger selvfølgelig med.

Med 34 procent af stemmerne optalt fører Siumut med 59 procent af stemmerne. Atassut og IA har begge fået omkring 15 procent, som det ser ud lige nu.


Klokken 23.53: I den ene af de nye kommuner Qaasuitsup Kujataa vinder Inuit Ataqatigiit med 44 procent af stemmerne, efter 100 procent er optalt i kommunen.

Den tidligere borgmester i Aasiaat Ane Hansen fører lige nu med flest personlige stemmer foran partifællen Peter Olsen. Hun skal dog træde ud af Inatsisartut, hvis hun vil være borgmester i følge partiets egne regler.

- Jeg er taknemmelig for den tillid og opbakning, vi har fået. Vi forventer, at vi får borgmester posten, siger Ane Hansen. 

Hun er klar til at danne en bred koalition, der skal forme den nye kommune. 

Siumut står til at få 40.6 procent af stemmerne i den nye kommune. Atassut står til 7.7 procent og Demokraterne står til 5 procent.


Klokken 23.28: I Kommune Kujalleq ligner Kiista P. Isaksen fra Siumut den store vinder. Hun har fået 450 personlige stemmer, hvilket er mere end partikollegerne Jørgen Wæver Johansen og Simon Simonsen, der har fået 265 og 210 personlige stemmer.

99 procent af stemmerne i Kommune Kujalleq er optalt og godkendt, og det ligner en sikker sejr til Siumut med 56 procent af stemmerne. Nu skal partiet bare udpege en borgmester.


Klokken 23.13: Malik Berthelsen fra Siumut står lige nu til at blive borgmester i Qeqqata Kommunia som afløser for Hermann Berthelsen, der ikke stiller op ved dette valg.

Malik Berthelsen har indtil videre fået 515 personlige stemmer med 98 procent af stemmerne optalt i kommunen. Siumut står til at få 52.1 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 8.1 procentpoint.

- Jeg var meget overrasket, og jeg er glad for de mange stemmer. Jeg lover, at jeg vil arbejde for borgerne i Qeqqeta Kommunia, siger Malik Berthelsen, der tidligere har siddet i Inatsisartut for Siumut.

Og tanken om at blive borgmester skræmmer ham ikke:

- Jeg er klar til at tage opgaven på mig. Det er derfor, jeg er stillet op, siger han til KNR.


Klokken 22.52: 20.000 stemmer er nu talt op og godkendt, og det tyder stadig på, at Siumut står til en tilbagegang på landsplan. Hvis de nuværende resultater holder hele vejen, så får partiet en tilbagegang på 5.7 procentpoint i forhold til sidste kommunalvalg i 2013.

Hos Inuit Ataqatigiit kan man til gengæld glæde sig over en fremgang på 6.5 procentpoint. Men der mangler stadig en del stemmer at blive talt op.

Valg.gl

Klokken 22.47: Borgmester i Kommuneqarfisk Sermersooq, Asii Chemnitz Narup, bliver siddende på borgmesterkontoret de næste fire år. Det ligger fast nu.

-  Jeg er meget glad. Jeg takker hjerteligt dem, der har stemt på mig i Nuuk, siger hun til KNRs udsendte reporter.

Borgmesteren har fået mere end 2000 personlige stemmer, og hun ser det som en støtte til Siorarsiorfik-projektet, der har vakt stor debat i valgkampen.

- Jeg vil konkludere det sådan, at vi har kigget fremad for at visualisere vores planer, og det har vi fået støtte til, siger Asii Chemnitz Narup.


Klokken 22.39: KNR mødte Siumuts Martha Lund Olsen kort efter, at det stod klart, at hun ikke bliver borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq. Hun glæder sig dog over, at hun er kommet ind i kommunalbestyrelsen med cirka 400 personlige stemmer:

- Jeg er taknemmelig for, at jeg er kommet ind, og jeg håber, jeg får indflydelse i socialudvalget. Men det vil komme an på forhandlinger, siger Martha Lund Olsen, der oplyser, at hun ikke har tænkt sig at træde tilbage fra sin plads i Inatsisartut.


Klokken 22.32: En foreløbelig optælling af 45 ud af 73 valgsteder viser, at Inuit Ataqatigiit står til at få 38.4 procent af stemmerne på landsplan. Det er en fremgang på 9 procentpoint i forhold til sidste kommunalvalg. Det er dog flere optællinger, der ikke er endeligt godkendte.

Optællingen viser også, at Siumut står til en tilbagegang på 8.4 procentpoint i forhold til 2013, hvis de nuværende resultater holder hele vejen til sidste valgsted er talt op.


Klokken 22.23: På landsplan er det stadig meget lige mellem de to store partier. Med 19 valgsteder og 17.151 optalt og godkendt står Inuit Ataqatigiit til 38.5 procent, mens Siumut stadig fører med 39.1 procent.  


Klokken 22.17: Stemmerne i Nuuk er optalt, og det bliver til en stor tilbagegang for Siumut på 10.4 procentpoint i forhold til sidste valg. IA går til gengæld frem med 0.9 procentpoint i Nuuk.

Borgmester Asii Chemnitz Narup (IA) har fået mere end 2000 personlige stemmer i Nuuk.

Demokraterne får til gengæld en fremgang på 6.6 procentpoint af stemmerne. Der er dog stadig mange stemmer i Kommuneqarfik Sermersooq, der skal optælles, før vi kan komme med et endeligt resultat for kommunen.


Klokken 22.04: Det går hurtigt lige nu. 14.600 stemmer er talt op og godkendt fra 12 forskellige valgsteder. Og det er tæt på dødt løb mellem Siumut og Inuit Ataqatigiit.


Klokken 21.46: 10 valgsteder og 8143 stemmer er nu talt op og godkendt. Siumut har taget førertrøjen på med 46 procent af de optalte stemmer.

Demokraterne og Inuit Ataqatigiit får begge lige knap 20 procent, mens Atassut lige nu står til 11.5 procent af stemmerne. Men der mangler stadig at blive optalt og godkendt 63 valgsteder.  

VALG.gl

Klokken 21.40: KNR har netop fanget borgmesterkandidat Martha Lund Olsen, der er mødt op til Siumuts fest på natklubben Manhattan i Nuuk.

- Jeg håber, jeg kommer ind i kommunalbestyrelsen, siger politikeren ikke overraskende.

Billederne på KNR TV viser, at folk er ved at være mødt op hos Siumut. Formand Kim Kielsen er blandt andet mødt op til fest.


Klokken 21.30: Vores mand i marken, Malik Brøns, har været rundt hos partierne, der er samlet forskellige steder i Nuuk. Han fortæller, at der er stilhed før stormen hos partierne i Nuuk.

- Lige nu venter partierne på, at folk møder op. Der sker ikke det store endnu, og alle venter spændt på de første valgresultater, siger Malik Brøns.


Klokken 21.15: Fem kvarter efter valgstederne er lukket 1142 stemmer talt op fra fire forskellige valgsteder. IA har lagt sig i front med 49 procent af stemmerne, Siumut har opbakning fra 28.9 procent, og Atassut står lige nu til at få 15.8 procent. Partii Naleraq har til gengæld fået en dårlig start med kun 1 procent af stemmerne. Demokraterne har fået 4.7 procent indtil videre. Men der er lang vej igen, og intet er afgjort endnu.


Klokken 21.07: Ole Dorph er ikke den eneste borgmester, der siger farvel og tak ved dette kommunalvalg. Borgmester i Qeqqata Kommunia, Hermann Berthelsen, genopstiller ikke efter 18 år som borgmester.

- Det er mærkeligt at skulle stemme på en anden person, siger Berthelsen til KNR, der har stemt på sig selv ved hvert eneste kommunalvalg siden 1983.

Men nu er tiden inde til, at andre kommer til.

- Det er vigtigt, at nye kræfter tager over, siger han videre.

Hermann Berthelsen vil dog ikke svare på, om hans farvel til borgmesterposten også er et farvel til politik.

- Jeg har ikke sagt, at jeg stopper fra politik. Jeg stopper i kommunalpolitik, og spørgsmålet om jeg vil være politisk aktiv i fremtiden, må tiden vise.


Klokken 21.02: Borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph, meldte tidligere i år ud, at han ikke genopstiller til kommunalvalget. KNR fangede ham her til aften til en snak om, hvordan det er ikke at stille op.

- Jeg har været med i fem valgperioder, og jeg har bestået fire valg, og jeg synes, at det er på tide, at jeg trækker mig tilbage. Og det er noget, jeg har tænkt meget over i løbet af efteråret.

- Jeg var meget interesseret i at følge med udviklingen. Men jeg havde nogle problemer med mit øje, så jeg er nødt til at stoppe.

Han bliver dog siddende på posten frem til nytår, indtil en overgangsudvalg har styr på, hvordan de to nye kommuner i nord skal se ud.

- Jeg er rask nu, og jeg tager glad på arbejde hver dag, og det gør jeg også frem til slutningen af i år.

Dorph

Klokken 20.37: Husk du også kan følge med i vores intensive valgdækning på KNR1 og KNR2, hvor vores gode kolleger og eksperter sidder klar til at guide dig gennem valgresultatet.

Flere opdateringer under billedet


Klokken 20:18: En exit poll fra Qaqortoq viser, at 63 procent af de adspurgte har stemt på Siumut. 29.8 procent har valgt at stemme på IA, mens 6.9 procent har stemt på Atassut. Men her er altså blot tale om en exit poll, ikke en optælling af stemmer.


Klokken 20.14: Ittoqqortoormiit er det første sted, hvor stemmerne er talt op. 54.4 procent har stemt på Siumut, mens IA får 42.7 procent af stemmerne.


Klokken 20.01: Samtlige 73 valgsteder i landet er nu lukket, og politikerne kan ikke gøre andet end at vente på at stemmerne er talt op efter en lang valgkamp.


Klokken 19.45: I Ittoqqortoormiit lukkede valgstederne klokken 18.00 på grund af tidsforskellen. I den østgrønlandske by har hele 78 procent af de stemmeberettigede stemt, oplyser Kommuneqarfik Sermersooq. Vi har tidligere fortalt, at fire ud af ti normalt ikke stemmer til kommunalvalg, så det er flotte tal.

Vælgere i Ittoqqortoormiit

Klokken 19.45: Velkommen til vores live-dækning her på KNR.gl. Vi glæder os til at opdatere jer på aftenens resultater fra de fem kommuner. Husk du også kan se med på KNR1 og KNR2, hvor vi sender live hele aftenen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt