IA advarer mod tvang i kommunesammenlægning

25. februar 2005 10:57

På IA's landsmøde i Nuuk var det i formiddag kommunalreformen og selvstyre, der var på dagsordenen.

Ane Hansen der er medlem af IA's hovedbestyrelse og Aasiaats kommunalbestyrelse advarede mod at vedtage en kommunalreform uden en forudgående folkelig debat. Og debatten skal ske på grundlag af en række grundige undersøgelser af hvilke konsekvenser der vil være af at lægge kommunerne sammen.

I Danmark er man også i gang med en kommunalreform. Men i modsætning til Grønland sigter den danske model mod en centralisering af magten, ifølge Søren Søndergaard fra Enhedslisten, der er gæst ved IAs landsmøde.

Partiet vil arbejde for Grønlands ønsker, lovede Søren Søndergaard. Det gælder blandt andet oprydning på baserne samt konsekvenserne af klimaændringerne. Desuden vil Enhedslisten kæmpe for at regeringen ikke bruger bloktilskuddet som pressionsmiddel til at splitte befolkningen. Det var ifølge Søren Søndergaard hvad der skete år tilbage, da Færøerne skulle forhandle om selvstyre med den daværende regering.

En af fadderne til Hjemmestyret, Moses Olsen, mener at nøglen til selvstændighed ligger i retten til undergrunden.

- Når vi får retten til undergrunden og de levende ressourcer vil det være meget nemmere for os at blive selvstændige, sagde Moses Olsen.