I Indonesien er det sejt at ryge

Det er sjældent man kan bringe opløftende nyheder til rygere! Men i Indonesien anses det for sejt og godt at ryge. En indonesisk læge hævder ligefrem at hun kan helbrede alvorlige sygdomme, som for eksempel kræft, ved hjælp af tobaksrøg. Og hendes klinik har masser at lave.
Skrevet af Karsten Sommer
15. april 2011 15:55

På en klinik i Djakarta er det muligt at blive behandlet for alvorlige sygdom som kræft, ved hjælp af cigaretrøg, fra noget lægen kalder "guddommelige" cigaretter.

Klinikkens ejer, doktor Grita Saha, siger hun har behandlet over 60.000 patienter igennem de sidste 10 år. Tobaksrøgen kan også forhindre at man kommer til at se gammel ud, hævder hun ovenikøbet, for røgen trækker skadelige stoffer ud af organismen.

Hun vil dog hverken bevise sine påstande, eller diskutere dem videnskabeligt, og det er der heller nogen i Indonesien, der ønsker hun skal. Indonesien er nemlig et paradis for tobaksindustrien.

Forleden blev der afholdt en statslig høring, der skulle bevise, at man ikke bliver afhængig af nikotin, selvom man ryger. På høringen udtalte en læge, at han aldrig havde set beviser for at nogen var døde som følge af rygning.

- Tværtimod er det godt at ryge. Det virker beroligende og er billigere og bedre end nerve tabletter, sagde han.

Og mange er enige med ham. Forældre forærer ofte deres børn cigaretter, unge der køber koncertbilletter, får en gratis pakke smøger med, aviserne er fyldt med reklamer for cigaretter, i Indonesien er det sejt og smart at ryge. Så det er ikke mærkeligt at antallet af rygere i landet er seks-doblet i løbet af de seneste 40 år.

Men samtidig dør 425.000 mennesker hvert år af tobaksrelaterede sygdomme, anslår FN´s sundhedsorganisation WHO. Så det har konsekvenser for landet, at de som det eneste land i verden stadig ikke har villet underskrive FN´s konvention om tobakkens skadelige virkninger.