Kommunalvalg 2017 Hvor er kvinderne?

Kun en fjerdedel af de opstillede kandidater til kommunalvalget er kvinder.

Det står tilsyneladende sløjt til med kvindernes interesse for lokalpolitik her i landet. Således er kun 26 procent af kandidaterne til kommunalvalget kvinder. Det viser en opgørelse som KNR har foretaget.

Kun en fjerdedel af kandidaterne til årest kommunalvalg er kvinder. Andelen af kvindelige kandidater svinger dog meget fra kommune til kommune.

Kigger man på Nordkommunen, som skal deles i to, er det her man finder absolut færrest kvindelige kandidater. I den nordligste del, som skal bestå af byerne fra Qaanaaq til Ilulissat, er kun 16 procent af de kandidaterne kvinder, hvilket svarer til cirka hver sjette kandidat.

Grafen viser fordelingen af de opstillede kandidater i kommunerne på køn. Optællingen er foretaget på baggrund af de officielle valglister, der er lagt ud på kommunernes hjemmesider.

 

En af dem, der dog stiller op, er Regine N. Bidstrup, fra bygden Tasiusaq.

Hun mener, at der er for mange kvinder, der er tilbageholdende for arbejdet med politik:

- Eksempelvis som os, der kommer fra en fiskerbygd, så arbejder kvinderne. Og jeg lægger også mærke til, at det er kvinderne for det meste, der sørger for børnene og hjemmet efter arbejdet resten af tiden, siger Regine N. Bidstrup, der stiller op for Inuit Ataqatigiit og har de sidste fire år været medlem af bygdebestyrelsen.

Regine N. Bidstrup er lærer i Tasisusaq skolen.

 

Hun ser gerne flere kvinder i kommunal politik og hun har ikke selv oplevet problemer på grund af hendes køn.

- I den tid jeg har arbejdet med politik, har der ikke været nogen forhindringer på grund af, at jeg er kvinde. Vi arbejder godt sammen, og der er ingen kønsforskelle, så vi kan finde kompromiser i vores arbejde med politik.

Kommer man længere mod syd stiger andelen af kvindelige kandidater, og hovedstadskommunen har lagt sig i front med hensyn til ligestillingen. Her er lidt mere end hver tredje kandidat kvinde.

 

Grafen viser fordelingen af de opstillede kandidater i partierne på køn. Optællingen er foretaget på baggrund af de officielle valglister, der er lagt ud på kommunernes hjemmesider.

 

Inden for partierne er der også store forskelle. Partii Naleraq har den laveste andel af kvindelige kandidater med 15 procent, hvorimod Demokraterne har flere kvinder end mænd opstillet - her er 63 procent af kandidaterne kvinder.

Du kan se mere om kvinder i kommunalpolitik i aftenens Qanorooq.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt