Hvor danske skal vi blive, før vi er gode nok?

24. april 2006 04:03

- Hvor gode danskere, skal vi grønlændere blive, før vi er gode nok? Det er på tide, at vi tager ansvar for vores egen historie og vort eget liv som et folk, hvis vi skal nå frem til mental uafhængighed.

Sådan lød det provokerende fra socialantropolog Aviâja Egede Lynge, da hun i weekenden lagde op til debat om ”Selvstændighed eller frivillig kolonialisme” ved en høring på Grønlands Seminarium i Nuuk. Det skete som et led i udstillingen ”Rethinking nordic colonialism”, arrangeret af Nordisk Institut for Samtidig Kunst.

Aviâja Egede Lynge tog udgangspunkt i, hvad hun i lærte i skolen – via danske skolebøger og danske lærere – nemlig at Grønland var den bedste koloni i hele verden. Grønlænderne selv var taknemmelige, for det var lykkedes kolonimagten at sælge ideen om, at man var der for at hjælpe, sagde Aviâja Egede Lynge.

- Hjemmestyret har ikke skabt den etniske identitet, som eliten oprindelig talte for. Tværtimod kan man karakterisere Hjemmestyret, som resultatet af dansk tilstedeværelse i Grønland siden 1721. Selv om det er indfødte grønlændere, der sidder i Landstinget, er de fleste ledende stillinger stadig besat med danske, som har stor indflydelse på beslutningsprocessen.

- I Sydafrika var en af strategierne bag apartheid, at holde folks selvværd nede. Det er helt normal i koloni-processen. Vi ved ikke, om den danske stat bevidst tænkte i at holde folks selvværd nede. Men spørgsmålet er, om det er værre at berøve folk deres kroppe, end at berøve dem deres sjæle, lød det fra Aviâja Egede Lynge.