Hvaltællinger i samarbejde med Island og Færøerne

25. august 2005 10:56

Landsstyret skal sammen med regeringerne i Island og på Færøerne samarbejde om bedre udnyttelse af hvalbestandene. Det indebærer ikke mindst en bedre videnskabelig optælling af hvalerne lyder opfordringen fra Vestnordisk Råd.

Der stod islandske hvalbøffer på menuen i går for medlemmerne af Vestnordisk Råd som holder sit årlige møde i Isafjordur nordvest for Reykjavik. Hvalbøfferne stammede fra en af de 39 vågehvaler Island er begyndt at fange om året under betegnelsen ”videnskabelig fangst”. En fangstmetode Japan har benyttet sig af i mange år. Der var blandt deltagerne enighed om at hvalerne smagte videnskabeligt godt.

I modsætning til Island har Grønland som bekendt i år måttet skære ned i sin hvalfangst. Kritik af Hjemmestyrets manglende videnskabelige tal for bestandene betød blandt andet at Grønland frivilligt gik med til at halvere sin kvote af finhvaler under hvalfangstkommissionens møde i Sydkorea.

For ikke at opleve yderligere nedskæringer i hvalkvoterne fik Grønlands medlemmer af Vestnordisk Råd i dag sine nordiske kolleger med på en såkaldt rekommendation i Vestnordisk Råd. I den hedder det at de tre regeringer i Grønland, Island og på Færøerne skal samarbejde om at styrke forskningen af hvalbestandene.

Vestnordisk Råd har ingen formel kompetence til at træffe beslutninger. Og der er ingen sanktionsmuligheder hvis de tre landes regeringer vælger at ignorere rekommendationerne. Alligevel er lederen af den grønlandske delegation Vestnordisk Råd Jonathan Motzfeldt tilfreds:

- Det er et godt forslag set i lyset af de seneste forhandlinger om hvalkvoter, hvor vi måtte afgive nogle hvaler. Og det skete sikkert på grund af at vores optællinger ikke var gode nok, siger Jonathan Motzfeldt.

Mødet i Vestnordisk Råd sluttede i går også med en anbefaling af at afholde forfatterkurser for vestnordiske forfatterspirer. Desuden opfordrer Vestnordisk Råd i en udtalelse landsstyret og den islandske regering om at sikre en fortsat beflyvning mellem Narsarsuaq og Reykjavik.

Næste årsmøde holdes om et år på Færøerne som har formandsskabet i Vestnordisk Råd i den kommende periode.