Hus bygget i rekordfart

Et nyt hus blev lukket i løbet af fem dage i Upernavik. Elementerne er udviklet af Rådgivende ingeniører og arktikter fra Masanti i samarbejde med Grønfeldt-Elementer fra Odense.

Boligbyggeriet i Grønland bliver ofte ramt af dårligt vejr, hvor fugt og sne forsinker arbejdet og forringer i nogle tilfælde det færdige hus.

Rådgivende ingeniører og arktikter fra Masanti har i mange år haft i tankerne, hvordan man kunne løse den udfordring. Løsningen blev element-byggeri, hvor det meste af elementerne til huset bliver lavet i en fabrik.

Første eksempel af den metode blev testet i Upernavik sidste år, hvor et hus blev lukket i løbet af fem dage. Og færre byggedage vil i fremtiden give billigere huse.

- Vi sparer meget tid ved, at lukke huset i løbet af få dage. Det giver også besparelser i de såkaldte vinterforanstaltninger, som snerydning, siger senior ingeniør hos Masanti Anders Dyrhave til KNR.

Masanti har tidligere haft samarbejde med Grønfeldt-Elementer, der er en del af XL-Byg. Grønfeldt har tidligere leveret elementer til selvbyggerhuse, der blev opført under Hjemmestyret.

- Vi har i samarbejde udviklet elementer, der er designet til byggeriet i Grønland og de fragtbetingelser der er i landet, siger Anders Dyrhave.

Der er foreløbig bygget et enkelt hus med de nye elementer i Upernavik. Der blev huset lukket i løbet af fem dage, og det er tanken at det skal kunne gøre endnu hurtigere.

- Jeg kan ikke nævne tal. Men det vil kunne give billigere huse i fremtiden, fordi man sparer mange penge på tidsforbruget i byggeriet, siger Anders Dyrhave.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt