Hongkongs økonomi vakler efter 100 dage med uro

Konsekvenserne af urolighederne i Hongkong begynder at vise sig i byens økonomi.
Senest i weekenden efterlod prodemokratiske demonstranter et spor af kaos efter sig i Hongkongs gader. De begik hærværk mod regeringsbygninger og togstationer og blev mødt af politiets tåregas og vandkanoner. Foto © : Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
16. september 2019 09:32

Eksperter frygter recession.

I dag er det 100 dage siden, at den igangværende bølge af protester begyndte i Hongkong.

Senest i weekenden efterlod prodemokratiske demonstranter et spor af kaos efter sig i Hongkongs gader. De begik hærværk mod regeringsbygninger og togstationer og blev mødt af politiets tåregas og vandkanoner.

De fortsatte uroligheder begynder nu at skabe usikkerhed om Hongkongs økonomiske fremtid, der er et finansielt centrum i Asien.

Krisen truer ifølge flere eksperter med at sende Hongkong ud i recession.

De økonomiske konsekvenser blev særligt tydelige søndag, da Hongkongs internationale lufthavn meddelte, at den i august oplevede årtiets største fald i passagerer.

LÆS OGSÅ Hongkong-leder advarer USA mod at blande sig efter protester

I august faldt antallet af turister i Hongkong samlet set med 40 procent i forhold til samme måned sidste år.

Der er ikke umiddelbart tegn på, at demonstrationerne nærmer sig en ende.

- Vi har kæmpet i 100 dage nu. Hvad får folk til at tro, at vi vil give op nu?, sagde en 28-årig demonstrant ved navn Peter til Financial Times søndag.

Demonstrationerne i Hongkong tog for alvor fart i begyndelsen af juni, hvor borgere protesterede over et nyt lovforslag. Forslaget ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Hongkongs leder, Carrie Lam, trak siden lovforslaget tilbage, og i begyndelsen af september blev det officielt droppet. Alligevel er protesterne fortsat.

Den London-baserede konsulentvirksomhed Capital Economics forventer, at krisen fortsætter og vil medføre recession i Hongkong i tredje kvartal.

LÆS OGSÅ Demonstranter i Hongkong beder USA om hjælp

- Især detailsalget er blevet hårdt ramt, og turismen fra Kina er faldende, sagde økonomen Julian Evans-Pritchard fra Capital Economics til The Guardian i slutningen af august.

- Fire procent af Hongkongs bnp kommer fra turismen, og 75 procent af turisterne kommer fra Kina, og de er stoppet med at rejse til Hongkong på grund af den måde, som demonstrationerne bliver beskrevet i Kina.

Hongkongs regering annoncerede i august, at det sænker forventningen til den økonomiske vækst i 2019 til mellem nul og en procent. Tidligere lød regeringens skøn på mellem to og tre procent.