Historien om Siumuts og IA's koalitioner

Landets to største partier slår igen pjalterne sammen og danner ny koalition, efter deres sidste alliance brød sammen for snart et årti siden. Partierne danner deres syvende koalition siden de slog hovederne sammen for første gang i 1984, og i de efterfølgende 32 år har de været i koalition sammen i omkring halvdelen af tiden. Men samarbejdet har ikke altid været stærk nok til at bære en koalition igennem en valgperiode
Skrevet af Ivik Kristiansen
08. november 2016 12:57

Den første koalition fra 1984 brudte sammen i 1987, da en fejde om en kontroversiel udvidelse af amerikanernes radarbase i Thule brød ud. Siumut ville have, at amerikanerne betalte for at gøre brug af Grønlandsk jord, mens koalitionspartneren Inuit Ataqatigiit slet ikke ville have noget med det at gøre.

- Det hele kom jo midt i den kolde krig, og der var forberedelser til det ene og det andet. Og en ændring af radarområdet i Thule vil betyde at situationen, strategisk set også vil være ude af balance i forhold til russerne, lyder det fra Aqqaluk Lynge.

Men forholdet blev lappet tids nok til at danne endnu en koalition senere på året.

Men det var en periode med internationale spændinger, hvilket gjorde samarbejdet svær, forklarer daværende formand for IA, Aqqaluk Lynge.

Intern splid

Og Aqqaluk Lynge fortæller med henvisning til amerikanernes tilstedeværelse i Pituffik, at der var interne stridigheder i det dengang dominerende parti, Siumut, hvilket gjorde arbejdet svært.

- Når de har interne magtlampe er det de andre partier, der bliver ramt, siger Aqqaluk Lynge.

Derudover skrev aviser dengang om ophedede diskussioner om uran, men Aqqaluk Lynge siger, at det radioaktive råstof ikke var grunden til, at koalition faldt fra hindanden.

Men det faldt altså sammen i 1988, nogle måneder efter det seneste koalitionsdannelse.

Atassuts landsstyredebut

Derefter fortsatte Siumut alene indtil Inuit Ataqatigiit igen blev indlemmet i landsstyret efter valget i 1991.

Men fire år senere valgte Siumut at danne en hel ny konstelation og valgte det koalitionsdebuterende Atassut som regeringspartner.

Inuit Ataqatigiit gjorde dog comeback lige før årtusindsskiftet.

Ustabil periode

Men det blev startsskudet på en ustabil periode i grønlandsk politik. Koalitionen blev ændret fire gange på ligeså mange år, hvor IA og Atassut flere gange byttede plads.

Da støvet havde lagt sig fandt de to mest erfarne koalitionspartier sammen igen i 2005. Men heller ikke denne gang holdt alliancen. Det blev nemlig ophævet i 2007, da uenigheder om rejekvoter blev for meget.

Siumut for første gang udenfor

Ved det efterfølgende valg i 2009 vandt Inuit Ataqatigiit, nu med Kuupik Kleist i spidsen, og hans koalition var uden deltagelse fra Siumut, som for første gang stod ude i kulden.

Og det var blandt andet på grund af de politiske skandaler, som rullede før valget, siger Kuupik Kleist, der også havde svært ved at sluge en hård valgkamp.

- Udover det var valgkampen meget beskidt, hård og præget af personrettede angreb. Og vi, i IA, konkluderede på et tidspunkt, at det udviste menneskesyn, som valgkampen bår præg af, det kunne vi ikke være med til, siger Kuupik Kleist.

Han mistede dog magten til Aleqa Hammonds Siumut ved valget i 2013, og der var ikke plads til IA i koalitionen.

Ultimatum

Der var kold luft imellem partierne, og Kuupik Kleist husker, at hans parti blev stillet et ultimatum, før de nye koalitionsforhandlinger kunne gå i gang. Og det nægtede IA at acceptere, først og fremmest på grund af principielle grunde, siger den tidligere formand.

- Det er mere det principielle i, at IA skulle acceptere nogle betingelser på forhånd. Og jeg tror også, at uranspørgsmålet var med i det, som gjorde, at det var en ret kort proces. Og vi blev hurtigt meldt ud af de forhandlinger, der foregik, siger Kuupik Kleist.

Med ham i roret havde IA's politik flyttet sig mere mod midten. Men der gik ikke lang tid efter valgnederlaget før han trådte tilbage, både fra parlamentet og som formand for partiet. Og partiets blev igen mere venstreorienteret og nationalistisk.

Med Kleist' tilbagetræden var det Sara Olsvig, der ledte partiet ind i valgkampen i 2014, som Siumut også vandt. Og heller ikke denne gang var der koalitionspladser til IA.

Gammelt spøgelse

På det tidspunkt var det allerede den længste periode uden en Siumut/IA koalition.

Men det ændrede sig i sidste uge da Inuit Siumut, Ataqatigiit og Partii Naleraq dannede koalition, og dér var der altså gået ni år uden samarbejde mellem de to gamle stridhaner.

Men det nye koalition har stadig modsatrettede meninger om et årtier gammel stridspunkt.

- Men lige nu, der sætter vi de ting, vi kan stå sammen om forrest. Men vi er meget enige om at være uenig om lige præcis uran, og der er to partier i koalition, som bibeholder nultolerancen overfor uran, siger nuværende formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig.