Hans Enoksen: Utrygge Qaanaaq-borgere tages alvorligt

26. oktober 2005 13:36

I dag har Hans Enoksen og Asii Chemnitz Narup holdt møde med Qaanaaqs borgmester, Johanne H. Nielsen og kommunalbestyrelsen.

Emnet var Risøs statusrapport, der dokumenterer radioaktivt plutonium på landjorden.

På mødet diskuterede de blandt andet hvordan borgermødet i går gik og hvad det næste skridt i sagen om Risø-rapportens anbefalinger, skal være.

- Man kan selvfølgelig mærke at indbyggerne er utrygge, især omkring deres fangst som har stor betydning for deres eksistens.

De er utrygge til trods for at professoren fra Risø har afgivet forklaring på at de kan fortsætte at spise deres fangst, siger Hans Enoksen efter hans ophold i Qaanaaq.

Her har indbyggerne fortalt at flere mennesker har fået hudproblemer, ledsmerter og flere har fået konstateret kræft. Derudover har indbyggernes oplevet misdannede dyr – f.eks. havpattedyr med betændelse i tarme, havpattedyr som har formindsket lunge- og leverkapacitet.

- De spiser udelukkende af deres fangstdyr og de ønsker derfor at få undersøgt samtlige relevante faktorer omkring dyrene. Og det vil vi arbejde for.

Desuden understreger Hans Enoksen, at det er ham magtpåliggende at ikke kun dyrene – men også menneskerne i området bliver undersøgt. Sådan som Risø-rapporten anbefaler.

- Alle indbyggerne og kommunalbestyrelsen ønsker at få samtlige borgere undersøgt. Vi vil nu kontakte regeringen og statsministeren og anbefale at få virkeliggjort indbyggernes ønsker, siger Hans Enoksen.

Den endelige Risø-rapport vil først være færdig i midten af 2006.

Til radioavisen siger Qaanaaqs borgmester, Johanne H. Nielsen, at hjemmestyret har givet tilsagn om at samarbejde med kommunen om oprensning af den forurenede jord ved Narssarssuk.