Handicap-formand: Få lavet en grønlandsk ordblindetest nu!

Fem til 10 procent af befolkningen er ordblinde - men der er ingen hjælp til dem, mener Grønlandske Handicaporganisationer.
Det er afgørende, at læsesvage elever testes allerede i 2.-.3. klasse, siger Anders Meilvang, der er formand for Grønlandske Handicaporganisationer.
Skrevet af Christine Hyldal
19. maj 2020 05:25

En national ordblindetest skal laves NU.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Grønlandske Handicaporganisationer.

En ordblindetest findes nemlig ikke her i landet, og det betyder, at ordblinde ikke får den hjælp, de har brug for. 

- Det bør sættes alle kræfter ind på, at Uddannelsesstyrelsen NU bliver færdig med at udvikle en national ordblindetest, der tager hensyn til grønlandske forhold og sprog, siger Anders Meilvang, der er formand for Grønlandske Handicaporganisationer i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ Der skal laves handlingsplaner for at hjælpe ordblinde

- Det er afgørende, at læsesvage elever testes allerede i 2.-.3. klasse, og at der herefter sættes de nødvendige hjælpemidler og den nødvendige støtte til rådighed. Ligesom forældre til de børn, der bliver konstateret ordblinde, skal klædes på til at støtte deres børn.

Hjælp er på vej til børn

Ordblindhed er et ret almindeligt handicap. Det skønnes, at fem til 10 procent af befolkningen lider af det, lyder det fra handicaporganisationen. 

Og det er kommunernes pligt at støtte og vejlede personer med handicap, lyder det fra handicaporganisationen. 

- Med den rette støtte kan ordblinde få en uddannelse og dermed mulighed for at udnytte deres fulde potentiale til gavn for samfundet og dem selv.

Men nu er hjælpen faktisk på vej, siger naalakkersuisoq Ane Lone Bagger (S) til Sermitsiaq.Ag

Hun fortæller, at der dog endnu ikke foreligger en ordblindetest, som tager hensyn til det grønlandsk sprog og dialekter.

- Vores sprog er så unikt, derfor tager det lang tid at udvikle redskabet. Og vi kan ikke lige sådan konvertere dansk test til grønlandsk, da sammensætninger af ord ikke minder om hinanden, siger hun til Sermitsiaq.Aq. 

Materialet er kun til børn.

Naalakkersuisut har været i gang med undersøgelser til en handlingsplan for ordblinde siden 2012. Det forventes at være færdig i år.