Halvt ton ulovligt indsamlede sten konfiskeret

En borger har fået konfiskeret mere end 500 kilo grønlandsk sten, som vedkommende ville sende ulovligt ud af landet. Det skriver Naalakkersuisut i pressemeddelelse.
Arkivfoto Foto © : Søren Aadaralak Lyberth/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
29. november 2017 10:29

Den pågældende borger ville ifølge departementet sende ikke mindre end 569 kilo sten af blandt andet kryolit, sodalit og tugtupit til Danmark, men forsendelsen blev tilbageholdt af Toldmyndighederne, da de kunne konstatere, at der manglede en eksporttilladelse.

Derfor har Departementet for Råstoffer inspiceret stenene og været på et uanmeldt tilsynsbesøg hos den pågældende borger, og har på den baggrund konstateret, at hovedparten af stenene er indsamlet på områder, som er belagt med eneret til efterforskning eller udnyttelse af mineraler, skriver Naalakkersuisut i pressemeddelelsen.

Da borgeren hverken har haft et skriftlig samtykke fra rettighedshaveren eller en eksporttilladelse, så har Departementet for Råstoffer besluttet at konfiskere stenene.     

Stenene som ifølge departementet har en værdi af lige under én million vil nu blive solgt, og pengene vil gå til landskassen.