Høring om rensdyrkvoter

16. juni 2006 17:23

Hvordan skal vilkårene for rensdyrjagten fra

2006 til 2009 være? En høring er sat i gang, og fisker- og fangerorganisationen KNAPK, Kommunernes Landsforening KANUKOKA, Fritidsfangernes forening TPAK, Erhvervsdirektoratet samt Fangstrådet bliver hørt lige nu.

Fra Ivittuut i syd til Godthåbsfjorden i Nuuk, består bestanden mest af forvildede tamrener.

Bestanden er gået meget tilbage de seneste år. Derfor foreslår direktoraterne, at man forkorter jagtperioden i forhold til tidligere år.

Bestanden fra Godthåbsfjorden i Nuuk til Naternaq ved Nordre Strømfjord er lige så stor som sidste år, og der foreslås licensbetinget jagt uden øvre kvote for hele regionen.

For Nuussuaq halvøen’s bestand foreslår direktoraterne en licensbetinget jagt med kvote på 420 dyr for både erhvervsfangere, fritidsjægere og eventuelt til betalingsjagtarrangører. Kalve som nedlægges sammen med sin mor tæller ikke med i kvoten. Det foreslås at den tildelte kvote deles med 150 til Uummannaq Kommune, 170 til Ilulissat kommune, 50 til Qasigiannguit Kommune og 50 til Qeqertarsuaq Kommune.

Kommunerne fordeler selv de tildelte kvoter mellem kommunens erhvervsfangere, fritidsjægere og evt. betalingsjagtarrangører.

Qaanaaq Kommune er den eneste kommune, der har eneadgang til lokale rensdyrbestande. Derfor foretages der kun lokal høring i kommunen.

Tidligere har aktørerne – det vil sige fangere, fritidsjægere, betalingsjagtarrangører, Arctic Green Food og andre - har haft for lidt tid til forberedelser. Derfor foreslår direktoraterne at kvoterne skal gælde i tre år – så man ved, hvad man har at forholde sig til.