Hør Grønlands første lydoptagelser

- Josva, Josva, ham din søn, den kæmpestore løgner dernede. Hvad er han for én - hva´?! Han sidder oppe på en top, slikker solskin og slikker solskin! Han sidder vist dér igen og fortæller løgnehistorier, siger man - aijaa.
Skrevet af Martine Lind Krebs
10. august 2011 12:05

Sådan lyder det på en af Grønlands første lydoptagelser. Den er optaget af den norske antropolog Christian Leden, som studerede i Nordgrønland i starten af 1900-tallet.

Og nu har hans ældgamle optagelser fået nyt liv. De er nemlig blevet genudgivet i renset form sammen med bogen Christian Ledens lydsamlinger fra Uummannaq og Upernavik skrevet  af eskimolog Arnaq Grove, musiketnologen Michael Hauser og trommeekspert Robert Hivshu Peary.

Lydoptagelserne har været i så dårlig stand, at man ikke har kunnet forstå hvad der blev sagt, men efter at de er blevet renset, kan man nu høre teksterne.

Bogen rummer dermed en unik samling over sange, vrøvlevers og trommesange fra Nordgrønland i starten af 1900-tallet, illustreret med billeder fra datidens Grønland og Christian Ledens egne notater.

- I virkeligheden er der mange, der har lavet lydoptagelser i Grønland i begyndelsen af 1900, men mange er gået tabt sidenhen, og det gør dette materiale ekstra værdifuldt, siger Arnaq Grove.

Bogen er udgivet af de Grønlandske Selskab på både grønlandsk, dansk og engelsk. Og sangene kan høres på en temaside på internettet, som Det Grønlandske Selskab har lavet til lejligheden.

Klik her for at høre lydoptagelsen: