Højskole optager handicappede elever

Nu tager højskolen, opkaldt efter et af landets største pionerer gennem tiden, selv pionér-ånden op. Som første sted i Grønland vil Knud Rasmussens Højskole i Sisimiut optage handicappede elever på skolens kurser.
19. april 2011 11:18

Idéen kommer fra forstanderen, Johanne Olsen, der mener, at mange handicappede kan have gavn af et højskoleophold.

- Jeg ved, at vi her i Grønland sagtens kan hjælpe de handicappede med en genskoling, så hvorfor ikke prøve? siger hun.

Højskolen vil satse på mennesker, der har været ramt af en hjerneblødning, og som er under genoptræning. Foreløbig starter to elever i en forsøgsordning i maj, hvor de deltager i samme undervisning som de øvrige elever. Håbet er, at de på sigt kan vende tilbage til en tilværelse, hvor de kan bestride et arbejde.

Hvis forsøgsperioden bliver en succes, er planen at optage 4-5 handicappede elever til højskolens efterårsforløb fra august til december. Det kræver dog, at højskolen finder midlerne inden da.

- I første omgang er det kommunerne, der betaler for de to første elever, men vi håber, at Naalakkersuisut vil støtte op om vores projekt, siger forstanderen Johanne Olsen til KNR.

Men det er der ikke noget, der tyder på ifølge Naalakkersuisoq for Uddannelse, Palle Christiansen (Demokraterne). Han pointerer, at højskolerne er selvejende institutioner, og er der ønske om at støtte handicappede i deres uddannelse, er det kommunerne - og ikke selvstyrets - ansvar.

- Hvis de har brug for hjælpemidler eller andet, som kan hjælpe den studerende igennem sit kursusforløb, skal de henvende sig til kommunen, som har ansvaret for udførelsen af handicaplovgivningen, siger Palle Christiansen.