Hård kritik af dokumentarfilm om Grønland

27. marts 2006 04:40

Den danske filminstruktør Anne Regitze Wivel får hård kritik fra Grønland for sin meget personlige dokumentarfilm om Grønland. Filmen ”Menneskenes land – min film om Grønland” havde premiere i Katuaq i weekenden, og i aftes mødte instruktøren så publikum ved et velbesøgt debatmøde i kulturhuset.

Filmen efterlader et meget dystert indtryk. Hvorfor er der blevet så lidt plads til latteren og livsglæden, var nogle af de reaktioner, der gik igen.

Landstingsmedlem Johan Lund Olsen udtrykte det således:

- Kampen for selvstyre er et af temaerne i filmen. Men den efterlader nærmest det indtryk, at det kan vi da godt glemme alt om, for vi står jo i problemer til halsen. Det synes jeg er ærgerligt.

Anne Regitze Wivel sagde, at hun var kommet for at lytte til publikumsreaktioner, ikke for at forsvare sig. – Nu må filmen stå på egne ben. Jeg kan sige, at det har været en ambition for mig, at undgå alle de gængse klichéer om Grønland. Men derfor skulle da ikke undre mig, om jeg er faldet i en eller anden grøft.

Cand. mag. Annga Lynge med speciale i dokumentarfilm hæftede sig ved, at Anne Regitze Wivel har udvidet rammen for dokumentarfilm i sit værk.

– Hvis man ser den som en gængs dokumentarfilm, der fortæller sandheden om sit emne, bliver man skuffet. Men alene filmens titel viser, at vi har med meget subjektiv og personlig film at gøre.