Gymnasieorganisation vil oplyse danske elever om Grønland

Den danske elevbevægelse 'Operation Dagsværk' vil åbne danske gymnasieelevers øjne for Grønland. Derfor besøger en gruppe frivillige netop nu Grønland for at samarbejde med grønlandske unge om, hvad de danske unge skal vide om Grønland.
Astrid Toft, Operation Dagsværk (th), Sina Parbst Frederiksen, Ungdommens Røde Kors (tv)
01. februar 2018 10:02

- Ved de unge i Danmark for lidt om Grønland?

Sådan lyder spørgsmålet ud af højtalerne i aulaen på GUX i Nuuk og den store forsamling af gymnasiets elever bevæger sig kollektivt over til ja-skiltet.

De er igang med en øvelse, der er en del af et besøg fra den danske elevbevægelse 'Operation Dagsværk'.

De frivillige fra elevbevægelsen er i Grønland for at møde og samarbejde med grønlandske unge om at indsamle materiale til at oplyse og undervise danske unge om Grønland, fortæller Astrid Toft fra Operation Dagsværk.

- Danskere ved utrolig lidt om Grønland. Man kan gå igennem hele sin skole gang uden at høre om Grønland. Og i Grønland der lærer man rigtig meget om Danmark, så det er et forsøg på at gøre op med den ulighed, siger hun.

LÆS OGSÅ Operation Dagsværk sender penge til Grønlands unge

Og den store ulighed i viden om hinandens lande udgør et stort problem i flere tilfælde, siger Sina Parbst Frederiksen fra Ungdommens Røde Kors, der samarbejder med Operation Dagsværk og Kalaallit Røde Korsiat om projektet.

- Helt generelt, så tror jeg at det skaber nogle problemer både for relationen mellem Grønland og Danmark overordnet, men også hvis man som ung grønlænder tager til Danmark for at uddanne sig. Så tror jeg det er svært, fordi der er så stor uvidenhed om Grønland og grønlændere, siger hun.

Pia Kleemann, der går i 2.s på GUX synes, at projektet lyder som en rigtig god idé. Det er godt med mere viden om Grønland.

- De (unge danskere red.) vil komme til at se hvordan Grønland er, og at vi ikke bor i igloo’er. Der er jo mange butikker og masser af uddannelsesmuligheder, siger hun.

De frivillige fra 'Operation Dagsværk' håber da også, at projektet kan hjælpe med at komme uvidenheden til livs, siger Astrid Toft.

- Det er et ambitiøst projekt, at skulle gøre op med så mange års historie. Men vi tror på det her projekt, det er derfor vi er her, siger hun.

Og det er faktisk de danske gymnasieelever selv, der har valgt at Operation Dagsværk i år skal handle om de grønlandske unge.

- Det er et budskab fra danske unges side, fra Operation Dagsværk om at vi faktisk ønsker at skabe en ligeværdig relation og vi ønsker at vide mere om det grønlandske samfund og det at leve i Grønland, siger hun.

Og det er der tilsyneladende enighed i her i landet. Tilbage på gulvet i aulaen på GUX Nuuk skal eleverne nemlig tage stilling til et nyt spørgsmål.

- Jeg synes at det er en god idé at Operation Dagsværk laver en kampagne om at informere unge i Danmark om Grønland, ja eller nej? lyder det i højtaleren.

Og endnu engang er der trængsel om der blå ja-skilt.

Undervisningsmaterialet som de frivillige skal udarbejde skal blandt andet bestå af videoer og podcasts om Grønland og skal udleveres til omkring 60.000 gymnasieelever.

Udover undervisning handler 'Operation Dagsværk' også om at danske gymnasieelever en dag i november samler penge ind til Kalaallit Røde Korsiats projekt INUA.

LÆS OGSÅ KRK-INUA afholder evalueringsworkshop i Nuuk