Gymnasieklasser nedbryder fordomme

Efter godt fem år i Grønland rejste Line Beese Rasmussen igen til Danmark, men hun har bevaret forbindelsen til landet og gør sit bedste for at udbrede kendskabet til landet og de forhold, der er i Grønland. Senest har hun lavet et projekt med sine elever på Langkaer Gymnasium i Aarhus og eleverne på GU i Nuuk.
Skrevet af Peter Troelsen
26. maj 2012 12:02

Udveksling af viden omkring ungdommen i Danmark og de unge mennesker i Grønland var omdrejningspunktet i Line Beese Rasmussens projekt med gymnasieeleverne. Unge i Danmark ved alt for lidt om unge i Grønland og vice versa.

- Det hele startede med at begge elevgrupper skulle lave en fordomsvideo om den anden gruppe. I Danmark var man overbevist om at unge i Grønland åd spæk og drak tæt hele tiden, og de grønlandske unge havde også fordomme om danske unges drikkeri. Mine elever i Danmark fandt ud af, at det ikke var sådan som de troede, og var især forbavsede over priserne på alkohol i Grønland. I løbet af projektet blev begge elevgrupper meget klogere, fortæller Line Beese Rasmussen, der i øjeblikket er i Grønland som censor på GU.

Hvad der startede som et år i Grønland i forbindelse med mandens arbejde i turnus på Dronning Ingrids Hospital, blev til en stor forelskelse i Grønland og kulturen heroppe, og endte med at blive til fem et halvt år i Nuuk. Kærligheden til Grønland bliver nu givet videre til eleverne på Langkaer Gymnasium.

- Vores projekt omfattede tre fag. Biologi, idræt og samfundsfag, og vi fik undersøgt levevilkårene og den fysiske tilstand af de unge, både i Grønland og hos mine elever i Danmark. Levevilkårene er jo åbenlyst forskellige, men den fysiske formåen er der ikke den store forskel på. Vi fik ryddet ud i fordommene og fik sluttet det hele af med en Skype-seance, hvor eleverne fik snakket sammen og fortalt om deres hverdag i hver sin ende af rigsfællesskabet, siger Line Beese Rasmussen, der har planer om at gentage og udvide projektet i fremtiden.

I øjeblikket er hun i gang med at søge midler til at lave projekt nummer 2, og denne gang skal der udveksling af studenter ind over projektet, så eleverne med egne øjne kan opleve, hvordan deres projektmakkere lever i et andet land og i et andet samfund.

- Med min personlige interesse i Grønland brænder jeg selvsagt for at andre også skal få den store oplevelse, det er at være I Grønland. Jeg knokler i øjeblikket med at rejse midler til at udvide projektet, men det er en dyr foreteelse at rejse mellem Danmark og Grønland, så det vil tage sin tid at rejse pengene. Jeg er dog sikker på at det nok skal lykkes, og når vi når så langt, vil der vente store oplevelser på de elever, der kommer med i udvekslingen, fastslår Line Beese Rasmussen med en iver, der tydeligt afspejler hendes kærlighed til det store kolde land oppe nordpå.