Guld til Per Stig Møller

15. januar 2005 15:02

Forleden fik den danske udenrigsminister, Per Stig Møller overrakt den grønlandske fortjenstmedalje i guld – landets fornemste æresbevisning.

Det var Landstingsformand, Jonathan Motzfeldt, der overrakte guldet til udenrigsministeren ved en sammenkomst på Den Nordatlantiske Brygge i København.

Per Stig Møller fik medaljen på baggrund af sit grønlandske fokus gennem sin politiske karriere.

Jonathan Motzfeldt fremhævede især at det var på udenrigsministerens initiativ at Grønland blev inddraget i behandlingen af udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål. Nemlig ved underskrivelsen af Itilleq-erklæringen.

- Erklæringen som danner grundlag for at Grønland har fået medindflydelse og en central placering ved behandlingen af opgaverne ved revisionen af Forsvarsaftalen af 1951, sagde Jonathan Motzfeldt i sin tale, hvor han også kom ind på Igaliku-aftalen fra august om opgraderingen af Thule-radaren.

Grønland fik dermed direkte indflydelse på forhandlingerne og Grønlands rolle som medunderskriver er et afgørende skridt i gennemførelsen af Itilleq-erklæringens hensigt og selvstyreprocessen, sagde landstingsformanden.