GU-tiltag forhindrer ikke pjækkeri

16. maj 2006 15:14

Alt for mange GU-elever vælger at sove fra vækkeuret og blive væk fra skolebænken. Derfor skal flere og flere op på særlige vilkår, det vil sige fuldt pensum i alle fag. Spørgsmålet er hvad man kan gøre ved det.

Umiddelbart skorter det ikke på tiltag fra skolerne. I Aasiaat bliver 1. GU samlet på bestemte kollegier, fælles lejrtur, vækningsordninger og tutorordninger med to lærere på hver af 1. GU-klasserne, der holder klasserne under opsyn.

- De skal se til, at eleverne har det godt og at der ikke er nogen der har sociale problemer, siger fungerende rektor i Aasiaat Birger Lundholm. Hans kollega i Qaqortoq mener rektor Gregers Aagaard også, at de gør en hel del. Her har de indført ”farezonen”, et skema hvor eleverne holder regnskab med deres fravær. Desuden er der en ”kontaktlærer ordning” hvor hver lærer har mellem otte-10 elever, som læreren tager sig særligt af.

I Nuuk er alle 1. GU’ere på et omfattende intro-forløb. Her får de blandt andet at vide at det er et fuldtidsarbejde de er på, og at de skal sørge for at gå i seng i ordentlig tid. Og fordi mange har personlige problemer, har skolen i år desuden lavet en sorggruppe for elever der er kede af det og ikke har nogen at tale med. Desuden er der lektiehjælp tre gange om ugen med lærere på, forklarer rektor Margit Motzfeldt.

Hun erkender, at de mange tiltag åbenbart ikke er nok. Problemet er, hvad man så skal stille op.

- Hvis jeg vidste hvorfor eleven ikke møder op og ikke får afleveret opgaverne, så havde jeg jo løst det. Men jeg ved jo ikke altid hvad det er, siger Margit Motzfeldt.

I Qaqortoq vil man næste år stramme op på reglerne. Alle skal fremover mødetid bliver fremover klokken otte og skolen vil hente elever, der ikke dukker op. Rektor Gregers Aagaard mener ikke det er udtryk for en barnepige-mentalitet.

- De er jo unge, og de bliver stadig yngre når de starter på GU. Mange af dem har jo ikke deres forældre til at sørge for at de kommer op og passer deres skole, siger han.