Grundstødt skib betyder varemangel i Nordvestgrønland

Det skib, som Royal Arctic Line (RAL) har chartret for at sejle varer til Uummannaq, Upernavik og bygderne i nærheden, er gået på grund ud for Nuuk. Containerne ombord indeholder varer, der var tiltænkt KNI butikkerne i den nordlige del af landet. Nu må indbyggerne bevæbne sig med tålmodighed.
Skrevet af Peter Troelsen
18. august 2012 10:37

Det har ikke været et heldigt år for KNI, når de har bestilt varetransporter med RAL. Først var der et skib, der fik nedbrud af kranen, så blev et nyt skib chartret ind, men det var uden kran. Senest er et containerskib gået på grund 12 sømil fra Nuuk.

- Det betyder desværre, at indbyggerne i Uummannaq og Upernavik, og de bygder der er i området, må kigge langt efter friske forsyninger. Desuden betyder det, at varerne, når de kommer frem, har en kortere salgstid, end de ellers ville have haft. På bundlinjen betyder det et tab for os. Folk køber jo ikke mere italiensk salat, fordi de ikke har haft mulighed for at købe det i sidste uge. Vi ved med sikkerhed at det drejer sig om forsyninger af øl og vand, non food varer og farligt godt, som vi selv sejler ud fra Nuuk, fortæller indkøbs- og marketingschef Kurt Lauritsen fra KNI.

Ud over de varer, som KNI har sendt nordpå, er der også mange containere med varer, der er sendt fra Danmark. Helt nøjagtigt hvad der er i disse containere, ved Kurt Lauritsen ikke noget om i øjeblikket. Der er endnu ikke fremkommet et manifest over, hvilke varer der var i de enkelte containere.

- Vi kører en fødselsdagskampagne fra uge 35, og grundstødningen af Vega Sagittarius, som skibet hedder, betyder givetvis, at ikke alle kampagnevare når at komme frem til tiden. Vi vil selvsagt kompensere indbyggerne nordpå ved at forlænge kampagnen. Alt i alt er det en ualmindelig uheldig situation, vi er kommet i, og vi beklager selvfølgeligt over for vores kunder i det nordlige Grønland, siger Kurt Lauritsen.

Indbyggerne nordpå kommer dog ikke til at vente så længe på nye forsyninger. I næste uge kommer der friske forsyninger fra Danmark, og Royal Arctic Line lover indbyggerne i Uummannaq, Upernavik og omliggende bygder, at der er styr på situationen.

- Vi aner ikke, hvornår det skib, der er gået på grund, kommer fri igen, og de varer, der er ombord, regner vi ikke med, indtil vi ved mere om skibets skæbne. Vi chartrer et andet skib ind, som afløser for Vega Sagittarius, så vi igen kommer op på tre skibe, der sejler i fast rutefart op nordpå. Det undrer mig, hvordan skibet kan gå på grund, men en af forklaringerne kan nok ligge i, at det ikke var erfarne grønlandssejlere, der var ombord på Vega Sagittarius. Heldigvis har politiet oplyst, at der ikke er spiritus involveret i grundstødningen, fortæller Lars Borris Pedersen, der er kundechef hos RAL.