Greenpeace på klimatogt i Grønland

01. juli 2005 12:20

Greenpeaceskibet ”Arctic Sunrise” er ankommet til Daugaard Jensen Gletscheren i Nordvestfjorden ved Illoqqortoormiut for at samle beviser for klimaforandringer i Arktis.

Ankomsten er begyndelsen på et større Greenpeace-klimatogt i Grønland.

De kommende uger besøger ”Arctic Sunrise” en lang række byer i både Øst- og Vestgrønland. Det gælder blandt andet Illoqqortoormiut, Nuuk, Diskobugten og Qaanaaq.

Greenpeacefolkene og en række forskere skal blandt andet undersøge en række gletschere og dokumentere, at smeltevandssøerne er begyndte at vokse. Og formålet med dokumentationen er at øge presset på regeringerne rundt om på kloden, så de tager seriøse skridt til at begrænse klimaændringerne.

Desuden vil Greenpeace besøge videnskabelige forskningsstationer, interviewe klima-forskere og grønlandske borgere om emnet, og videofilme konkrete beviser på klimaændringer, der allerede er i gang.

Martina Krueger fra Greenpeace klimakampagne, der leder turen på ”Arctic Sunrise”, understreger, at det haster med at få politikerne til at tage problemet alvorligt.

- Klimaændringerne er én af de alvorligste trusler, ikke mindst i Arktis. Nogle mennesker og lande tror, at klimaændringer blot er videnskabelige forudsigelser, som måske vil ske om 50 til 100 år. Dette er helt forkert. Klima-forskerne fastslår, at Arktis allerede nu oplever klimaændringer, der er mere alvorlige og sker hastigere end noget andet sted på jorden, siger hun.