Gravide bør ikke spise sæl og hval

18. februar 2005 14:36

Mængden af kviksølv i blodet hos grønlændere er 10 til 20 gange højere end det Verdenssundhedsorganisationen kalder et sikkert niveau. Det viser undersøgelser lavet af Center for Arktisk Miljømedicin på Århus Universitet.

Målingerne er en del af en større undersøgelse centret har lavet side 1994.

Selv om kviksølv findes ganske naturligt, så skyldes de høje koncentrationer i mennesker her i landet, at der kommet en del kviksølv udefra.

Lederen af Center for Arktisk Miljømedicin, Jens C. Hansen, fortæller at kviksølvet især kommer fra USA og Fjernøsten. Det kommer så gennem atmosfæren til Arktis.

Kviksølv er noget giftigt noget. Man har længe vist, at det påvirkede nervecellerne, men nye resultater viser, at det også påvirker hjerte og kredsløb. Kviksølvet kommer ind i kroppen gennem maden.Det begynder langt ned i fødekæden, og arbedjer sig op til pattedyr som sæler og hvaler.

Det er især fostre og gravide kvinder, der er im risikogruppen. Det er allerede påvist, at kviksølv giver hjerneskader hos børn.

Det gode råd er at man er forsigtig med at spise ting som sæl og hval. Man skal hellere spise fisk, rejer og krebs da de indeholder mindre kviksølv.

Jens C. Hansen opfordrer sundhedsmyndighederne i Grønland til at lave en egentlig politik på området.