Grønlandsudvalg skal på studietur til Thule Air Base

Medlemmerne af Folketingets Grønlandsudvalg skal på studietur til Thule Air Base i oktober, hvor overskriften er, at det ikke kan accepteres, at de grønlandske myndigheder ikke orienteres af amerikanerne.
Foto © : EJ Hersom/Flickr Creative Commons
Skrevet af Apollo Jeremiassen
13. september 2017 07:01

Aleqa Hammond og de andre medlemmer i Folketingets Grønlandsudvalg skal besøge Thule Air Base.

- Den seneste tid har amerikanerne i mange tilfælde udvist en adfærd, som er hemmelighedsfuld og driver stedet lukket i alle henseender, hvor vi mener, at lande der samarbejder og respekterer hinanden bør have en åben adfærd internt mellem hinanden, siger Aleqa Hammond, formand for Folketingets Grønlandsudvalg.

LÆS OGSÅ Grønlandsudvalget vil have udenrigsministeren i samråd om Pituffik

Udvalget synes, det er upassende at amerikanerne ikke har inddraget de grønlandske myndigheder i opgraderingen af Thuleradaren. Og udvalget håber, at parterne, altså de politisk ansvarlige i Grønland, mindst bliver orienterede.

- Vi stiller på ingen måde spørgsmål ved amerikanernes insdats for verdensfreden og deres forsvar af vores frihed. Det er ikke på dagsordenen, dagsordenen er at det ikke accepteres at grønlænderne ikke orienteres i fredens navn, siger Aleqa Hammond.

Der er foreløbig ikke sat en dato for, hvornår den danske udenrigsminister, Andes Samuelsen, skal gå i samråd med Folketingets Grønlandsudvalg om amerikanerne på Thule Air Base. Udvalget holder dets næste møde den 4. oktober.

LÆS OGSÅ Opgradering kan være brud på Igaliku-aftale