Grønlandske kvinder følsomme overfor PCB

20. december 2005 15:28

En ny undersøgelse peger på, at grønlandske kvinder med store mængder PCB i kroppen kan have svære ved at blive gravide end kvinder i andre lande.

Undersøgelsen, der er udført af en international forskergruppe, omfattede 700 grønlandske kvinder og en lang række kvinder tæt på Østersøen, hvor fisk traditionelt indgår i en stor del af kosten.

-Det var dog kun blandt de grønlandske kvinder at vi så en tendens til at det var svære at blive gravide med store mængder PCB i kroppen, siger biolog og forsker Gunnar Toft fra Århus Universitetshospital.

Hvorfor det netop er de grønlandske kvinder, der ser ud til at blive påvirket af PCB ved forskerne ikke.

Gunnar Toft ønsker ikke at male fanden på væggen, men mener dog, at det kan være en god ide at undgå dyrene i den øverste del af fødekæden, hvis man har svært ved at blive gravid.

PCB er en organklorforbindelsen, der tidligere blev brugt som kølervæske og som smørestof i transformatorer og i andet elektrisk materiale. Godt nok produceres PCB ikke længere, men da PCB ophobes i fødekæden og er langsomt nedbrydeligt, er det stadigt et af de forureningsstoffer der kan måles i størst mængde i blodet hos mennesker. Det gælder især for mennesker, der holder af at spise pattedyr, der ligger øverst i fødekæden som isbjørne, hvaler og sæler.